Legendarna srpska glumica Ružica Sokić umrla je jutros u 79. godini poslije duge i teške bolesti.

ruzica sokic

Datum sahrane biće naknadno saopšten.

Ružica Sokić je rođena 1934. godine u Beogradu kao kćerka trgovca i suvlasnika lista "Pravda" Petra Sokića.

Još kao djevojčica učestvovala je u Dječjoj radio-dramskoj grupi Radio-Beograda, a 1958. godine je diplomirala glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu.

Glumila je u više od 180 Filmova i televizijskih serija, a njena najpoznatija ostvarenja su "Bokseri idu u raj" i "Užička republika".

Najveće uspjehe ostvarila je glavnim ulogama pjevačice u filmu "Kad budem mrtav i beo" i uličarke u filmu "Žuta".

Ostvarila je i niz zapaženih uloga u pozorištu za koje je nagrađena.

Kolege o Ružici Sokić: Ode naša Ruža...

DRAGAN NIKOLIĆ

Draganu Nikoliću smo prvi saopštili vijest o smrti čuvene glumice. Vidno potresen i poslije duže pauze podijelio je sa nama kako je bilo raditi sa Ružicom Sokić.

- Nisam u stanju da govorim. Bila je velika glumica. Prvi film "Kad budem mrtva i beo" sam snimio sa njom. Poznavao sam je od malih nogu - rekao nam je kroz plač glumac.

PETAR BOŽOVIĆ

- Ode naša Ruža. Mislio sam da nikada neće umreti. Bila je teška, ali visokoprofesionalna, sjajna glumica, korektna i poštena u odnosima sa kolegama. Za ukus drugih glumaca suviše je volela svoj posao. Kada sam je gledao u predstavi "Ko se boje Virdžinije Vulf", shvatio sam i da je moram tamo. Ta predstava je dala dva velika glumačka imena, Vladu Popovića i Ružicu Sokić - izjavio je Petar Božović.

NEDA ARNERIĆ

- Suviše se predavala glumi. Bila je na neki način osoba koja nikada nije bila zadovoljna urađenim, što je osobina koja otežava život. Radile smo zajedno i družile smo se u privatnom životu. Kao kolega bila je divna i perfekcionista, a van scene, isto, nikada zadovoljna - izjavila je Neda Arnerić koja je dodala da su Ružičine godine bile najbolje za glumca jer je ona u 73. mogla da da najviše publici.

NIKOLA SIMIĆ

Nikola Simić, kolega sa klase Ružice Sokić, samo mjesec dana prije glumičine smrti snimao je radio dramu u kojem mu je partner bila ova glumica.

- Ružica Sokić je bila veliki radnik, divan čovek i humanista. Volela je ljude, svoje kolege, volela je životinje. Zajedno smo studirali, radili u pozorištu i na filmu. izuzetno mi je žao zbog njenog odlaska - istakao je glumac.

VOJISLAV VOJA BRAJOVIĆ

- Čuo sam da je bolesna, ali ste me baš zatekli sada sa tom vešću. Jako mi je žao, ona je bila jedna od naših najboljih glumica, i jedna od retkih s kojima sam se pomalo i privatno družio. Jako sam je voleo, iako nismo puno radili zajedno, ali smo često razmenjivali replike iz komada, kada se sretnemo van scene. Bila je vrhunska glumica, svašta je mogla da igra, ali je bila i pravi fanatični privrženih za glumu - izjavio je glumac.

DANICA MAKSIMOVIĆ

- Ostaće mi u najlepšoj uspomeni, uvek smo jako lepo sarađivale. Igrala mi je mamu u “Tesnoj koži” pa smo odatle nastavile zajedno da glumimo i u pozorištu, i zaista imam puno lepih uspomena sa njom. Uvek ću pamtiti njene reči, kada me je gledala u “Virdžiniji Vulf” i rekla mi da je to najbolje izvođenje koje je videla, to mi je puno značilo - pomenula je glumica.

O velikoj posvećenosti glume Ružice Sokić Danica je rekla:

- Iznenadila me je vest, znala sam da je bila na snimanju, mada sam čula da je bila poprilično izgubljena, često je pitala gde se nalazi. Eto, iako je bila polesna, želela je da radi do kraja. Ja joj se divim, imati toliku strast i raditi do samog kraja, toje zaista za poštovanje.

IVAN BEKJAREV

- Srpsko glumište je izgubilo veliku glumicu. Imao sam sreću da budem u ekipi predstave " Kavrtet" u kojoj je igrala Ružica sokić do poslednjeg trenutka moći. Nažalost, prisustvovali smo njenoj velikoj borbi da po svaku cenu igra predstavu, i kada to, objektivno, nije mogla. Veoma mi je žao, bili smo vezani po tome što nas je pozorištem zadojio njen i moj profesor srpskog jezika i književnosti iz Šeste beogradske gimanzije Bora Stojković - izjavio je Bekjarev.

LJILJANA BLAGOJEVIĆ

- Ružica je bila moja velika prijateljica i koleginica. Obožavala sam je. Obožavala sam i samo kad sam stajala blizu nje, jedne od poslednjih velikih glumica. Iako sam znala da je bolesna i da je sve ovo pitanje trenutka, ipak nisam očekivala da će nam tako brzo otići. Čitav život je bila veliki borac. Kada 21. decembra budemo igrali Veliku dramu u Narodnom pozorištu, gde je ona igrala jednu od glavnih uloga, predstavu ćemo posvetiti njoj, kao jednoj od najvećih glumica - rekla nam je Ljiljana.

BRANISLAV LEČIĆ

- Zatekli ste me u šoku, sad sam saznao. Znao sam da je bolesna, ali sam očekivao da će sa izvući, kao što je iz svega uspevala da se izvuče. Uvek pozitivna, nasmejana i duhovita. Imala je šarm koji je uvek uspevala da ispolji, uvek je bila osunčana. Nisam imao prilike baš puno sa njom da radim, sve nešto usput, i to mi je mnogo žao - pomenuo nam je Lečić.