Svetom liturgijom i tradicionalnom trpezom ljubavi na Mokrinama je vjerni narod ovog mjesta i vjernici-zvanice iz Herceg-Novog, Trebinja i  Beograda, u crkvi posvećenoj svetoj velikomučenici Varvari, obilježili hramovsku slavu i dan hrama posvećen svetoj mučenici.

mokrine hramovska slava

Svetu liturgiju služili su protojerej savrfor Rade Bubanja sa nadleženim parohom Vladanom Pantelićem i ostalim sveštenicima iz hercegnovskog kraja. Poslije obilaska litije oko hrama i sječenja slavskog kolača u prigodnoj besjedi otac Radoman–Rade Bubanja  je naglasio da je mudra i lijepa djevojka koju je otac  želio da sačuva od hrišćanstva, i u želji da je sačuva za njegovo mnogoboštvo, zatvorio u kulu svog dvorca okruženu bogatstvom ali kada ni to nije pomoglo ona je mučena i njen otac ju je pogubio 306 godine.

Njene čudotvorne mošti nalaze se u Kijevu u Ukrajini. Zajedno sa njom je stradala još jedna hrišćanka, mučenica Julijana. „Postradale su obje za hrišćanstvo. Njihove mošti svjedoče mnoga čudesa. Svjedoče one Gospodove riječi ’nemojte se ničemu radovati. Budite mi vjerni do smrti. I zaista oni koji žele Boga da proslave i Bog ih proslavlja“, rekao je otac Bubanja.

U parohijskom domu održana je trpeza ljubavi, a u ime mještana Mokrina i cijelog sveštenstva ocu Radomanu Bubanji zahvalio se mještanin Zoran Lazarević. On je istakao da je otac Bubanja među rijetkim koji u datom vremenu nosi duhovni život jednog grada na svojim leđima, te dodao da mu je žao što otac Bubanja, nakon četrdeset godina rada, odlazi iz Herceg-Novog. „Ovom gradu i  Boki je uvijek dobrodošao, što se naroda tiče. A vama ostalim sveštenicima ostaje da nastavite njegovim putem“, napomenuo je Lazarević.