"Elektroprivreda Republike Srpske" /ERS/ ove godine je, zaključno sa jučerašnjim danom, proizvela 6.069 gigavat-časova električne energije i ispunila godišnji plan proizvodnje, potvrdio je novinarima portparol ERS-a Predrag Škoro.

Elektroprivreda RS

On je dodao da će, prema procjenama odgovornih u ERS-u, do kraja godine biti ostvarena rekordna proizvodnja električne energije i premašena proizvodnja iz 2010. godine, kada je proizvedeno 6.174 gigavat-časova električne energije.

Škoro je podsjetio da je u julu godišnji plan proizvodnje rebalansom povećan sa 5.335 na 6.060 gigavat-časova ili za 13,5 odsto.

"Ovako velika proizvodnja rezultat je pogonske spremnosti naših proizvodnih kapaciteta, dobrog vođenja sistema u tehničkom smislu i povoljnih hidroloških prilika u prvom polugodištu ove godine", istakao je Škoro.

On je napomenuo da je naročito dobre rezultate postigla Termoelektrana "Gacko", koja je, zaključno sa jučerašnjim danom, ostvarila proizvodnju od 1.694 gigavat-časova električne energije, što je najveća proizvodnja od 1983. godine, kada je u rad pušten ovaj energetski gigant.