Eparhija zahumsko hercegovačka i primorska ove godine neće organizovati slavlje na Svetog Ignjatija Bogonosca, svetitelja koji se proslavlja 2. januara kao veliki pravoslavni praznik i krsna slava vladike Grigorija i ove Eparhije, ali će slavlje biti pomjereno za period od 7. do 11. februara, sa glavnom službom koja će se održati 9. februara. sveta liturgija saborni hram trebinje

Ovo je nakon pričesti na Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju je predvodio u trebinjskom Sabornom hramu Svetog Preobraženja gospodnjeg, vjernicima saopštio sam Vladika Grigorije, istakavši da to ne znači da će se slava pomjerati i svih narednih godina, već da je tako odlučeno zbog radova u ovom hramu.

„Budući da je krsna slava vladike i slava Eparhije, ja ću sa svojom porodicom, sa majkom, rodbinom i prijateljima proslaviti svoju slavu, ali se svečanost koja je pripremana proteklih godina odložena za period od 7. februara, kada se slavi Sveti Grigorije Bogoslov do 11. februara kada se slavi prenos moštiju ovoga svetitelja, a u tih nekoliko dana će se organizovati simpozijumi sa religijskim temama“, rekao je episkop Grigorije.

On je objasnio da se sa ovim datumima poklapa i proslava dvadesetogodišnjice od pokretanja Pravoslavnog časopisa „Vidoslov“, što je još jedan od razloga pomjeranja slavlja, osim činjenice da se trenutno radi na oslikavanju Sabornog hrama u kome je skela koja predstavlja i opasnost kada je hram prepun, kao što to biva svake godine za eparhijsku slavu.

Vladika Grigorije je kazao da bi  glavna služba za slavu Eparhije trebala biti 9. februara, do kada će se završiti i živopis hrama i njegov ikonostas, te da će Simpozijum okupiti poznate i značajne sveštenike i teologe iz cijeloga svijeta.

Episkop Grigorije dodaje da će to biti prilika da se vjerni narod Trebinja podsjeti na protekla vremena od minulog rata do danas, na bogoslovski i pastirski rad vladike Atanasija koji je u ratom zahvaćenoj Hercegovini obnovio duhovni život i mitropolita Amfilohija koji je i tada i danas bio uz Hercegovinu i Hercegovce...