Herceg Novi je jedan od najmirnijih gradova u Crnoj Gori i već godinama grad sa najtolerantnijim ponašanjem,  a ujedno i grad koji se najviše angažuje pred Novu Godinu i Božićne praznike u sprovođenju akcije  „Petarda“, pod zvaničnim nazivom „Čuvaj  sebe i svog druga“.

petarde akcija mup rs

Uprava policije od danas je u Herceg Novom  počela sa sprovođenjem  akcije „Petarda“ kako bi spriječila nedozvoljenu trgovinu i zloupotrebu pirotehničkih sredstava. Iz uprave policije je najavljeno da će akcija trajati do 15. januara 2014. godine i da se nadaju da će dobra kampanja i visoka svijest pojedinca dati prave  rezultate. „Cilj je spriječavanje nedozvoljene trgovine i zloupotrebe pirotehničkih sredstava što za posljedicu ima povrijeđivanje, izazivanje požara i narušavanje javnog reda i mira“, saopštio je danas na prezentaciji programa Igor Janković, zamjenik komandira stanice policije Herceg Novi.

On je naglasio da je Krivičnim zakonom CG precizirano da će osoba koja „neovlašćeno izrađuje, prodaje, nabavlja, vrši razmjenu, nosi ili drži vatreno oružje, municiju ili eksplozivne materije“ biti kažnjena zatvorom od tri mjeseca do tri godine. Isti zakon predviđa i da će onaj „ko neovlašćeno drži, nosi, izrađuje, popravlja, prerađuje, prodaje, nabavlja, vrši razmjenu, prevozi ili na drugi način stavlja u promet vatreno oružje, municiju, eksplozivne materije, rasprskavajuće ili gasno oružje čije držanje je građanima zabranjeno“ biti kažnjen zatvorom od šest mjeseci do pet godina. Osim toga, „ko na javnom mjestu, bez dozvole, upotrijebi vatreno oružje ili eksplozivne materije i time naruši mir ili bezbjednost građana“, biće kažnjen novčanom kaznom od 150 do 1.500 evra ili kaznom zatvora do 60 dana, navodi se u pomenutom zakonu.

Janković je apelovao na građane da obrate pažnju na svoju djecu, gdje i šta kupuju, da im ne poklanjaju pirotehnička i druga sredstva od kojih bi mogli stradati ili se povrijediti. On je pozvao građane da i sami spriječe nezakonite prodaje i upotrebu pirotehničkih sredstava za zabavu tako što će obavijestiti najbližeg policijskog službenika, svog kontakt policajca ili dežurnu službu policije na telefon 122.

Od sutra preventivnom akcijom nadležni iz uprave policije održaće predavanja za učenike osnovnih škola u Herceg Novom. Janković je naglasio da je dobra saradnja sa komunalnom službom lokalne uprave grada gdje će se oni posebno posvetiti sankcionisanju ulične prodaje petardi jer su oni najčešći izvori za nabavku petardi. „Novogodišnji i božićni praznici mogu se slaviti i bez upotrebe petardi“, poručio je Janković.

Kako se čulo na današnjem  sastanku od  predstavnika Uprave policije sa novinarima najviše ilegalnih količina petardi stiže sa područja trebinjske opštine i učiniće se sve da se ta praksa i taj nelegalni promet smanji ili potpuno eliminiše.

U saradnji sa misijom OEBS-a odštampan je i ove godine edukativni materijal u formi postera i flajera koji se distribuiraju po školama. Akcija „Petarda“ sprovodi se u cijeloj Crnoj Gori i za nekoliko godina dala je pozitivne rezultate kako u oduzimanju pirotehničkih sredstava od neovlašćenih prodavaca, tako i u znatno smanjenoj upotrebi pirotehnike, što odmah podrazumijeva i veću bezbjednost svih građana.