Sveobuhvatno loš i neodgovoran odnos u pogledu kulture i stvaralaštva u Trebinju, kada je finansiranje u pitanju, čak je, čini se i manji problem od retorike koju sebi pojedinci na odgovornim pozicijama dozvoljavaju kada govore o ovoj temi.

male stvari trebinje

Tako se, eto, i Kulturna scena "Male stvari našla" na odstrelu nepromišljenosti i neodgovornosti. U svrhu informisanja javnosti, a sigurni smo da većina naših sugrađana zna, za razliku od nekih odbornika i visoko pozicioniranih političara u našem gradu, želimo u najkraćem podsjetiti šta se to radilo u prethodnih 10 godina.

KULTURNA SCENA MALE STVARI Pregled osnovnih aktivnosti od osnivanja i rada u 2013. godini

Kulturna scena "Male stvari" će 4. februara 2014. napuniti 10 godina uspješnog rada. Za to vrijeme urađeno je više od 60 pozorišnih predstava dramskog, lutkarskog i omladinskog dramskog stvaralaštva, kao i pozorišnog stvaralaštva djeca za djecu. Uz to upriličeno je oko 30 programa drugačijeg, najčešće „kolažnog“ karaktera, a u više navrata djelovali smo humanitarno u skladu sa mogućnostima i prema potrebama drugih.

Kroz dramske radionice u proteklih 10 godina prošlo je više od 1.000 djece i mladih, a trenutno se radi u 4 starosne grupe sa njih 89. Sa ovom populacijom tokom tih godina radili su, pored starijih iskusnijih članova i dokazani profesionalci, pozorišni i filmski umjetnici iz RS-BiH, Srbije, Rusije, Italije, Crne Gore... Svakako tu su i stariji članovi koji i jesu okosnica i pokretači rada.

Prvi smo i jedini u BiH organizovali „MASTER KLAS“ petrovgradske akademije dramskih umjetnosti, kao i „Obscrov“ teatra iz Moskve.
Naši članovi su u Italiji tri mjeseca radili i spremali, kao predstavnici BiH, predstavu-program za otvaranje ljetnjih mediteranskih igara. Jedan naš član je sada u Francuskoj na usavršavanju. Svako pojedinačno usavršavanje koristilo se za edukaciju članstva i sveukupno unapređenje rada i stvaralaštva, koje, svakako, koristi promociji "Malih stvari", ali i našeg grada, pa i republike i to u najboljem smislu.

Da ne nabrajamo i mnoge druge radionice pozorišnih umjetnosti koje su naši članovi u proteklom periodu pratilu u zemljama okruženja, a sa sredstvima koja smo uvijek sami obezbjeđivali, a sve sa ciljem unapređenja pozorišnog stvaralaštva u Trebinju.

U prethodnih 10 godina imali smo više od 700 izvedbi predstava koje je vidjelo više od 150 000 gledalaca.

Organizovali smo 8 međunarodnih festivala INTERDIF dani Malih stvari, festival na kome je gostovalo oko 50 profesionalnih pozorišta uz više od 50 programa amaterskog pozorišnog stvaralaštva, likovnih umjetnika, profesora, reditelja, književnika, a svojim kratkim filmovima i video radovima predstavilo se više od 100 stvaralaca sa svih meridijana svijeta.

Naročito naglašavamo da je i za ove događaje uvijek većina sredstava obezbjeđivana van kase grada. Još da nam Dom kulture nije naplaćivan po 7-8000,00KM i više, sadržaji su mogli biti i bolji. (Usput, u ovom gradu prostore plaćaju samo oni koji u njemu stvaraju...)

Implementovali smo oko 30 projekata, čime smo obezbjeđivali značajna sredstva za rad, neopterećujući gradski budžet, a obezbjeđujući stvaralački kontinuitet, kao i obogaćujući kulturni sadržaj i kvalitet događaja u našem gradu, ali i regiji i Republici Srpskoj, koju smo s ponosom predstavljali na brojnim gostovanjima u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji, opet često samostalno obezbjeđujući sredstva za ta gostovanja.

Tokom prethodnih godina sa brojnih festivala na kojima smo učestvovali, u zemlji i inostranstvu, donijeli smo više od 100 nagrada i priznanja. U 2013. godini, ovoj godini, vlasnici smo najbolje predstave BiH „Boja krvi i ilovače“ rađene u koprodukciji sa Teatrom FEDRA. „Boja krvi i ilovače“ je i najbolja predstava u cjelini i dobitnik nagrade za najbolji tekst na međunarodnom festivau 38. Festivalu autorske poetike, kao i dobitnik nagrada za najbolju mušku i najbolju žensku ulogu na 6. REPASAŽ festivalu, koji okuplja najbolje prestave republika bivše Jugoslavije. Zatim, omladinska predstava „One su htjele nešto sasvim drugo“ (21 srednjoškolac) zvanično je najbolja predstava BiH u 2013. godini. I najmlađi članovi, grupa starijih osnovaca (njih 19) je donijela priznanja sa 5. festivala dječijeg dramskog stvaralaštva. Sve ove predstave, kao i ikrokazi dvije mlađe grupe, imale su premijeru i više repriza u Trebinju, ali i još 15 gostovanja. Igrana je i predstava „Čekajući Marčela“ koja ulazi u petu godinu života i koja polako postaje kultna predstava. Nastavljajući svoj put u sledećoj godini „Čekajući Marčela“ gostovaće, pored planiranih gostovanja u Crnoj Gori i BiH i u Češkoj i Austriji.

Predstava za djecu „Dva Nevena“, koja je rađena kroz projekat podrške djeci ometenoj u razvoju i njihovoj inkluziji odigrana je više od 30 puta. Predstavu je vidjelo je više od 6.000 mališana regiona od 1. do 5. razreda, a samo u Trebinju njih više od 1.500 i svi besplatno jer su sredstva obezbijeđena putem projekta da ne zaboravimo lutkarsku predstavu „Crvenkapa“ koju je vidjelo više od 1.000 mališana.

Uz velike napore i odricanja i u ovoj godini organizovan je međunarodni festival 8. INTERDIF dani Malih stvari sa osam programskih dešavanja. Skromniji od prethodnih, ali je opstao i održao se.

Sve u 2013. desilo se bez feninga podrške Grada Trebinja, odnosno ljudi koji ga svojim većinskim glasovima i položajem predstavljaju.
Možemo još toga nabrajati i sve dokumentovati, ali valjda ovakva pozitivna i uspješna Organizacija, po mišljenju tvoraca gradskog budžeta za 2014. godinu, u ovom gradu ne postoji ili pak nije potrebna ovom gradu. Niti bijedni grant, na godišnjem nivou, od 2.700,00KM (smanjen u 2013.) u budžetu za 2014. nije planiran. Iako su svi rezultati i uspjesi objelodanjeni putem brojnih medija (TV, printani i elektronski...), iako smo pokušavali razgovarati (a tada bi valjda imali šanse i dogovarati se) nismo imali prilike niti da bar jednom razgovaramo sa zvaničnicima grada, onima koji odlučuju, ali izgleda ne vide najbolje... tačnije slijepi su ili zavedeni pored „zdravih“ čula.

Sve naše aktivnosti, bez izuzetka, bile su i jesu usmjerene na jačanju i građenju pozitivnog imidža, kako Malih stvari, tako i našeg grada, a od toga svaki Trebinjac može da ima samo koristi, pa i oni koji nas negiraju zbog nepromišljenosti, goordosti ili jednostavno neinformisanosti ili pak... da ne kažemo nešto drugo.

IDEMO DALjE slogan je kojim smo se služili cijele ove godine izloženi ignorisanju, omalovažavanju, spoticanju, ogovaranju i nikako razgovaranju. Taj slogan, s jasnom porukom, kako stvari stoje koristićemo i dalje u sledećoj VJERUJTE uspješnoj godini za MALE STVARI, ali i za promociju vrijednosti koju, uvjereni smo, podržava većina naših sugrađana i poštovalaca pozorišne umjetnosti i stvaralaštva.

Ipak ostaje gorak ukus kada znate šta i koliko radite i koliko i kako dajete, a kako se na veoma ružan način vraća od onih koji bi, po pozicijama na kojima sjede, da je malo sreće i dobronamjernosti, to prvi trebali vidjeti.

No, IDEMO DALjE, život čine male stvari!!!