Osamnaest godina nakon potpisa u Parizu

Izvor: SRNA Foto: Google.ba
TREBINJELIVE 14. 12. 2013. - 8:12h

Na današnji dan 1995. godine u Parizu je potpisan Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, kojim je formulisano da je BiH sastavljena od dva konstitutivna entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH.

Godišnjica parafiranja Dejtonskog sporazuma

Ovim sporazumom je okončan građanski rat, do kojeg je došlo nakon razbijanja nekadašnje Jugoslavije i secesije nekih njenih republika. Dejtonski mirovni sporazum parafiran je prethodno u bazi „Rajt-Peterson“ kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo.

Sporazumom je precizirano ustavno uređenje BiH kao složene zajednice, sastavljene od Republike Srpske i Federacije BiH, te tri konstitutivna naroda.

Dejtonski sporazum, potpisan u Parizu, gdje su učestvovale sve svjetske sile, kao i predstavnici tri strane u BiH, te zemalja regiona, dao je najveća ovlaštenja entitetima – Republici Srpskoj i Federaciji BiH – i naznačio precizno nekoliko osnovnih ovlaštenja za nivo zajedničkih organa.

Dejtonski sporazum je ozvaničio Republiku Srpsku i na međunarodnom planu, kao konstitutivni dio BiH, potvrđujući njena široka ovlaštenja u zakonodavnoj, sudskoj i izvršnoj vlasti.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
10.000+
dnevnih
posjeta
300.000+
mjesečnih
čitanja
750.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.300+
fejsbuk
sviđanja