Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić, izjavio je danas u Novom Sadu, da su srpski pravopis, rječnik i gramatika "najubojitija oružja" srpskog naroda u borbi za očuvanje ćirilice i jezika od sve češćih i sistematičnijih napada.

cirilica

- Pravopis, rječnik i gramatika najubojitija su oružja srpskog naroda u zaštiti ćirilice i sopstvenog jezika od sve češćih i sve sistematičnijih napada, koji dolaze s mnogih strana i iz raznih kuhinja - rekao je Stanić, poslije razgovora sa direktorom Predstavništva RS u Srbiji Mlađenom Cicovićem, o zaštiti ćiriličnog pisma.

Stanić je dodao da je prilikom nedavnog boravka u Banjaluci primijetio da hrvatske televizijske i radio-stanice vrše pravi presing na srpski jezik.

- Taj presing je snažan i opasan i ako mu se odmah na odgovarajući način ne suprotstavimo, srpskom jeziku prijeti da bude naružen, a njegovi jezički standardi ugroženi. Posebno se to odnosi na mlade koji te stanice slušaju i nehotično upijaju nešto što nema veze ni sa srpskim jezikom, niti srpskom kulturom - rekao je Stanić.

On smatra da Srbija i Srpska moraju politički podržati zajednički projekat javne upotrebe ćirilice i ijekavskog izgovora, na svim srpskim prostorima.

- Ćirilica i ijekavica moraju se naći u javnoj upotrebi na svim prostorima na kojima Srbi danas žive. Da bi se to postiglo, Srbija i Srpska moraju takvim projektima dati maksimalnu političku podršku. U protivnom, sve što govorimo o ćirilici i srpskom jeziku će postati i ostati samo prazna priča - konstatovao je Stanić.

Stanić, Cicović i direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić, razgovarali su i o drugim oblicima i mogućnostima kulturne i naučne saradnje između Matice, Biblioteke i Predstavništva RS u Srbiji.