Upravni odbor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske na današnjoj sjednici osudio je nezakonitosti u radu organa vještačenja u vezi sa dodjelom invalidskih penzija u Fondu, te zatražio da vinovnici budu sankcionisani.

penzioneri penzije isplata

Predsjednik Upravnog odbora Fonda Milorad Solaković rekao je novinarima nakon sjednice da Upravni odbor, koji je "pomalo i zatečen" ovim događajima, daje podršku organima kriminalističke istrage za utvrđivanjem nezakonitosti, te da od odgovornih u stručnoj službi Fonda zahtijeva da daju punu podršku istražnim organima.

Direktor Fonda PIO Mladen Milić rekao je da je u toku disciplinski postupak protiv radnica Fonda Drene Petrović i Nade Kukavice, koje su u pritvoru.

On je dodao da je krivično djelo za koje se te radnice terete Pravilnikom o radu definisano kao jedan od najtežih oblika kršenja obaveza iz ugovora o radu.

"Tražili smo i dodatno pojašnjenje za saslušana dva ljekara - Milorada Kuzmanovića i Zorana Perduva, da vidimo u kakvom su oni statusu, što bi nas usmjerilo u daljem postupku", rekao je Milić.

On je istakao da je Kuzmanović razriješen dužnosti načelnika Odjeljenja za ocjenu radne sposobnosti, a Perduv dužnosti načelnika Odjeljenja za reviziju i ocjenu nalaza i mišljenja u prvom i drugom stepenu.

"Posebnu pažnju sada obraćamo na pojedine regione gdje imamo neuporedivo veliki procenat korisnika prava na invalidsku penziju u odnosu na ostale korisnike prava na starosnu i porodičnu, kao što je to u filijali Trebinje", rekao je Milić.

On je dodao da je na području filijale Trebinje 4.435 korisnika invalidske penzije ili 25,18 odsto od ukupnog broja penzionera.

Milić je naveo da je prosjek korisnika invalidske penzije na nivou Fonda PIO 16,96 odsto od ukupnog broja korisnika prava penzijsko-invalidskog osiguranja, te da je, osim Trebinja, procenat veći još i na području filijale Fonda u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, u okviru akcije "Stop prevarama - do penzije pošteno" u prošloj godini je obustavljeno na godišnjem nivou više od 16.762 penzije, odnosno isplatnih čekova, a od tog broja vraćen je svaki četvrti.

Milić je dodao da su takvim restriktivnim privremenim isključivanjem iz prava po osnovu PIO obuhvaćena lica koja na vrijeme ne dostave propisani dokument i da je za 11 mjeseci ove godine bilo više od 22.000 obustava isplata, a vraćeno oko 3.800.

"U prošloj godini ostvarili smo uštedu od 4,8 miliona KM, a u ovoj godini 6,5 miliona KM. Uglavnom je riječ o nedostavljanju potvrde za život, nedostavljanju ili o dostavljanju falsifikovane potvrde o redovnom školovanju ili studiranju", naveo je Milić.

Upravni odbor je na današnjoj sjednici usvojio plan i program rada Fonda PIO za narednu godinu, kao i rebalans finansijskog plana za ovu godinu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Petar Đokić zbog obaveza nije prisustvovao današnjoj sjednici, iako je to bilo najavljeno.

Okružno tužilaštvo Banjaluka i pripadnici Uprave Kriminalističke policije MUP-a Srpske u okviru akcije "Loto" pretresli su od 6. decembra više lokacija na području Banjaluke, Mrkonjić Grada, Šipova, Ribnika i drugih mjesta. U akciji je uhapšeno 14 osumnjičenih da su omogućili sticanje prava na invalidske penzije licima koja za to ne ispunjavaju zakonske uslove.