Večeras je u "Klubu", Trebinjka Rea Mucović priredila svoju prvu samostalnu izložbu fotografija pod nazivom "Nasljeđe".

rea mucovic izlozba

Pored njenih 30 fotografija, predstavljeno je i 12 fotografija njenog pokojnog oca, inače poznatog trebinjskog fotografa i dugogodišnjeg radnika "Glasa Trebinje", Slobodana Mucovića. Njegove fotografije su uglavnom motivi Hercegovine koji danas ne postoje, odnosno ne mogu se naći predstavljena zanimanja.

Izložbu, koju čine portreti snimljeni slučajno ili namjerno u periodu 2010-2013. godina, i koja prikazuje putovanje iz prošlosti u sadašnjost, otvorio je doajen svjetske fotografije i Rein učitelj Tomislav Peternek. On je istakao da je Reu prihvatio u svoju radionicu jer je poznavao njenog oca Slobodana za koga bi, da je među nama, ovo bio izuzetan trenutak jer bi vidio da je i njegova kćerka krenula njegovim stopama. "Kada je stigla kod mene u atelje morala je da krene od početka. Pošto je moje tumačenje da svaki fotograf ne smije da preskoči nijedno slovo u azbuci. Tako je mjesec dana radila samo analognu fotografiju da bi naučila laboratorijski posao, kompoziciju i tome slično. Zatim je prešla na digitalnu fotografiju", rekao je Peternek i dodao da je Rea krenula dobrim putem, te da je odličan materijal i da su njeni radovi vrijedni pažnje. rea mucovic izlozba

"Želja joj je bila da napravi izložbu zajedno sa svojim ocem, da se vidi odakle su njeni fotografski korijeni. Mislim da ćemo u Rei imati prilike da još mnogo slušamo kroz godine i izložbe koje će tek praviti. Važno je da zadrži pismo koje sad ima, važno je da ne luta u fotografiji i važno je da te fotografije imaju svoju vrijednost danas i u istoriji kasnije", rekao je on i napomenuo da je Trebinje sredina u kojem je boravio dva puta, te da se često sjeti čovjeka kojem ne zna ni ime ni prezime, a kod čije je majke ručao. Tu je, kaže on, napravio fotografiju koja je obišla cijeli svijet. "Trebinjske novine su objavljivale redovno fotografije poginulih u ratu. Ja sam tu fotografiju napravio kako mi ona u podmaklim godinama pokazuje te stranice. Možda ću sresti tog čovjeka ovih dana, možda će saznati da sam ovdje, a sutra ću možda i obići ulicu koja se nalazi blizu kasarne. Mnogo mi je stalo da ih nađem...", kazao je poznati fotograf  i obavijesto prisutne da u Trebinju priređuje izložbu fotografija. "Nisam vjerovao da ću u Trebinju imati izložbu, ali kad je Rea došla kod mene onda sam i ja došao u Trebinje. Sigurno je da će Rea uspjeti. Ima podršku majke i sestre, i izložba je familijarno urađena i to predstavlja veliku stvar", istakao je Peternek i dodao da će na sutrašnjoj izložbi besplatno dijeliti fotografiju-plakat koja je nastala u gradu na Trebišnjici.

Autor izložbe, Rea Mucović, kaže da najviše voli da fotografiše ljude i makro, te da se ovaj put odlučila za ljude, tj. portrete nastale na relaciji Beograd-Trebinje-Italija. "Kažu da ima sličnosti između mene i tate. Drago mi je jer je sve i krenulo od ljubavi prema fotografiji koju mi je otac prenio", kaže Rea koja trenutno radi kao fotograf pri projektu Ujedinjenih nacija. rea mucovic

"Ono što bih izdvojila je rad sa jako lijepom ekipom iz časopisa 'Creative Art Magazine', gdje sam imala priliku da fotografišem mnogo zanimljivih događaja, editorijala, zatim saradnja sa modnim kreatorom Ivanom Kovačevićem iz Njujorka, učešće na 'Belgrade Design Week' - u pretprošle i prošle godine, a tu su i fotografije sa večeri Mike Antića i veče boemije u organizaciji 'MUVE'...", kaže Rea.

Za izložbu je vladala velika zainteresovanost, pa su prostorije čuvenog "Kluba" bile malene da prime sve zainteresovane. Ona trenutno živi i radi u Beogradu.

Pokrovitelji izložbe su Grad Trebinje i "Glas Trebinje".