U organizaciji Centra za održivi razvoj i ekologiju „Corie“ i Javne ustanove „Dom mladih“ Trebinje, večeras je u holu te ustanove priređena Međunarodna izložba fotografija.

medjunarodna izlozba fotografija trebinje corie dom mladih

Izložbu, koju čine 52 fotografije autora iz Srbije, Švajcarske, Mađarske, Kanade, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Federacije BiH i Republike Srpske, otvorio je v.d načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Grada Trebinja, Zoran Milošević. On je istakao da mu je čast da otvori izložbu koja je organizovana povodom Međunarodnog Dana planina. „Ovo jedna u nizu kulturnih manifestacija u kojoj je Trebinje postalo prepoznatljiv grad. Za Trebinje se veže i odrednica da je grad kulture, i s tim u vezi Grad Trebinje će ovakvim i sličnim manifestacijama dati podršku“, rekao je Milošević.

medjunarodna izlozba fotografija trebinje corie dom mladih

Sve fotografije su planinske i prilagođene svjetskom danu planina, a rađene su uglavnom u kolor tehnici formata 20 puta 30. Prema riječima Radoja Eleza, veoma teško je bilo izabrati i napraviti selekciju i prilagoditi je da može da stane u hol Doma. „Nismo odbacili niti jednog autora koji je poslao svoje fotografije. Izložba nije takmičarskog ni nagradnog karaktera. Svi ovi ljudi koji su bili na mjestima sa fotografija, vidite da su fotografisali pobjednici koji se bore sa planinskim vrhovima, te ih osvajaju a nadamo se i da ih čuvaju“, rekao je Elez i dodao da su fotografije radili planinari, dok je profesionalnih fotografa jako malo.

Podsjećamo da je Skupština UN-a proglasila 2003. godine 11. decembar međunarodnim danom planina s osnovnim ciljem da se utiče na svijest ljudi. „Želimo da svojim savjesnim ponašanjem doprinesemo da svijet bude čisto i za život primjereno mjesto”, kažu u „Corie”.