Lideru radikala Vojislavu Šešelju koji u pritvoru Haškog tribunala robija bez presude duže od deset godina, ozbiljno je ugroženo zdravlje, a prema saznanjima "Novosti" ljekari sumnjaju da je obolio od raka debelog crijeva.

vojislav seselj rak debelo crijevo

Kako prenose njihovi izvori, ovakvu procjenu saopštio je ljekar specijalista poslije pregleda i hitno naložio detaljne pretrage. Ova informacija je Šešeljevoj porodici saopštena tek u ponedeljak ujutru.

Nije isključeno da će prvi čovjek SRS vrlo brzo morati da ide na operacioni sto. Ako dođe do takvog ishoda, pretpostavlja se, da će zahvat biti obavljen u bolnici Bronovo u kojoj su mu sanirani i problemi sa srcem, kada mu je ugrađen pejsmejker.

"Zatečeni smo", kaže za "Novosti" blizak Šešeljev prijatelj.

"Nismo mislili da će i do ovoga doći. Ali kako da ne odreaguje posle više od decenije tamnovanja i tolikog stresa. Znate i sami da je morao da štrajkuje glađu da bi se sam branio. I da je imao operaciju srca, da je i gojazan i da mu je kretanje ograničeno. Sve to dovodi do ovakvih problema."

Rak debelog crijeva samo je jedan od zdravstvenih problema sa kojima se Vojislav Šešelj suočio tokom boravka u haškom pritvoru, ali čini se i da je najozbiljniji do sada. Prošle godine, početkom januara, hitno je primljen u bolnicu u Lajdenu zbog problema sa srcem. Kako je tada izjavio jedan od njegovih pravnih savjetnika Zoran Krasić, ljekari su mu izvadili iz pluća nekoliko litara tečnosti. Neposredno prije toga, objasnio je Krasić, došlo je do srčanog i plućnog zastoja.

U martu se njegovo stanje ponovo pogoršalo. Naime, defibrilator koji mu je ugrađen dva mjeseca ranije, prema tvrdnjama radikala, izazvao je šest elektrošokova kako bi spriječio iznenadnu smrt zbog ubrzanog srčanog ritma. Ispostavilo se da je uzrok svega toga bio neispravan defibrilator koji je tako "odreagovao" zbog pokvarene elektrode.

Zato su ljekari morali da obave novu intervenciju i da mu ugrade nov aparat.

Sredinom aprila, radikali su saopštili da je Šešelj ponovo prebačen u bolnicu "van pritvorske jedinice zbog pogoršanog zdravstvenog stanja". Poslije kratkog boravka, vraćen je u pritvor.

"Osim izražene aritmije, tahikardije i bradikardije, Vojislav Šešelj ima velikih disajnih problema", saopštila je SRS.

"U toku noći više puta dolazi do potpunog prekida disanja koje mu dodatno ugrožava već teško zdravstveno stanje."