Porodicama poginulih boraca i radnicima „Elektro-Hercegovine“, Miletić i Škoro, danas je direktor tog preduzeća Miroslav Krstović uručio ključeve novih stanova, te je na taj način nakon skoro 14 godina sudskih procesa cijela priča dobila srećan epilog.

kljucevi od stanova porodicama miletic i skoro

Porodice su dobile stambene jedinice iste kao i one gdje su do danas živjeli, a površina je po oko 60 metara kvadratnih. Žena poginulog borca Vojske Republike Srpske Radoslava Miletića, Danica Miletić, ističe da je prezadovoljna stanom te da se nada da je agoniji, koja traje preko 11 godina, napokon došao kraj. „Prvo bih da se zahvalim svima koji su bili na mojoj strani, od boračke čete do rodbine, prijatelja i komšija koji nisu dozvolili da izađem na ulicu. A sada se posebno zahvaljujem onim koji su učestvovali u rješavanju stambenog pitanja moje porodice“,  istakla je Miletić i dodala da je u proteklim godinama bila samo borba sa sudovima, te napomenula da je još preostalo da Boračka organizacija Republike Srpske otkupi stanove od „Elektro-Hercegovine“ kako bi oni mogli otkupiti stanove. „Cjelokupan proces još nije završen, ali se nadamo da će i to biti završeno i okončano, i da neće biti novih peripetija“, zaključila je u izjavi za medije Danica Miletić.

„Porodici Miletić i Škoro riješeni su svi problemi i oni danas izlaze iz agonije“, rekao je direktor „Elektro-Hercegovine“ Miroslav Krstović i dodao da je dojučerašnji problem riješen uz pomoć predsjednika RS Milorada Dodika, Vlade RS i resornog ministarstva, Republičke boračke organizacije, Elektroprivrede RS i Elektro-Hercegovine koja je iskordinirala cijeli slučaj. Govoreći o uzroku problema, Krstović je istakao da bi se dugo moglo pričati o proceduralnim greškama. „Bilo je procesa i sud se odredio. Ja nisam sagovornik da komentarišem sudske odluke. Jednostavno, morao sam ih ispoštovati“, dodaje Krstović i napominje da je cijela Elektro-Hercegovina srećna uz porodice Miletić i Škoro jer su riješili dva veoma bitna pitanja.

kljucevi od stanova porodicama miletic i skoro

Stanovi su trenutno vlasništvo „Elektro-Hercegovine“, a u daljoj proceduri stanove bi trebalo da otkupi Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite RS, jer jedino ono ima pravo na otkup. Cijena dvije stambene jedinice iznosila je 156.000 KM, a sredstva je obezbijedio Sistem Elektroprivrede Srpske.

Milena Škoro, žena poginulog borca, istakla je zahvalnost svima koji su učestvovali u kupovini stana za njenu porodicu i rješavanju problema koji je trajao 13 godina. „Još 2003. godine mislili smo da smo otkupili stan, međutim tad su počeli sudski procesi koji nisu išli u našu korist. To se, najvjerovatnije, danas završilo“, rekla je Škoro i dodala je da je njena tročlana porodica prezadovoljna stanom.

Direktorica Elektroprivrede RS, Branislava Milekić, kazala je da je veoma zadovoljna što su se riješili problemi dvije porodice poginulih boraca, te da je „Elektro-Hercegovina“ presudom Vrhovnog suda RS dovedena u vrlo neprijatnu situaciju, u uslovima kada javna preduzeća nisu više u nadležnosti da rješavaju potrebe zaposlenih za stanovanjem. „Mi smo imali pravosnažnu presudu suda kojom su praktično poništena rješenja izdata 2001. godine i porodice poginulih boraca dovedene u poziciju da isele iz stanova. U takvim okolnostima tražili smo rješenje koje je najprihvatljivije za porodice poginulih boraca, a da ostanemo u okviru zakona“, rekla je Milekić i dodala da je adekvatno i zakonito rješenje teško bilo iznaći. Ona je pojasnila da su porodice Miletić i Škoro sada u situaciji da u regularnoj proceduri, predviđenoj za rješavanje ovih problema, rješavaju status stambenog zbrinjavanja, a kao prelazno rješenje je dodjela stanova, odnosno dok se stanovi ne otkupe, tj. da dok ih resorno ministrastvo preuzme i da u trajno korišćenje.

kljucevi od stanova porodicama miletic i skoro

Dodjeli stanova prisustvovao je i predsjednik Boračke organizacije RS, Pantelija Ćurguz. On je izrazio zahvalnost svima onima koji su pomogli rješavanje problema dvije porodice. „Svima je žao što su porodice već duže vremena, kroz sudski proces, pokušavale da riješe ovaj problem, ali to se danas na najbolji mogući način završilo“, rekao je Ćurguz i dodao da se nada da će njihovo potomstvo i njihova djeca širiti porodicu u Trebinju i u novim stambenim jedinicama, te da će biti u funkciji podrške svojoj Republici i svojim institucijama.

Stanovi se nalaze u novoizgrađenoj stambenoj zgradi u trebinjskom naselju Mokri dolovi.

stanovi zgrada mokri dolovi porodice miletic skoro

Podsjećamo da je sredinom ove godine, u jednoj od brojnih pokušaja deložacije porodice Miletić, došlo do sukoba između sudske policije i bivših pripadnika slavne Bobanske čete, te mnogobrojnih prijatelja i komšija, koji su svojim tijelima spriječili sramotu države i grada, izbacivanje na ulicu porodice čiji je sin-muž-otac položio život za najmlađu srpsku državu.

danica miletic trebinje stan

danica miletic trebinje stan