Ovih decembarskih dana, kada traju brojna novogodišnja darivanja, organizovana je posjeta ustanovama Dječijeg doma „Mladost“ Bijela i Doma starih „Grabovac“ u Risnu.

posjeta djeci djecijeg doma mladost u bijeloj

Književni program i jučerašnja posjeta pisaca Bosiljke Pušić i Miraša Martinovića iz Herceg Novog, te Dragane Kršenković-Brković i glumice Varje Đukić iz Podgorice, bio je lijep doživljaj za štićenike ove dvije ustanove.

Posebno toplo i od srca, projekat koji nosi naziv „Proleter“ koji od početka ove godine realizuje NVO „Prostory“ iz Podgorice, prihvatili su mališani. Njih tridesetak očito odabranih od strane svojih vaspitača su aplauzom prvo dočekali, a zatim i saslušali svoje goste. Nije bilo lako Mirašu Martinoviću, piscu ozbiljnih tema, približiti svoj rad i svoju profesiju ovim mališanima ali njegova priča o kraljici Teuti i starom gradu Risnu očito je zagolicala maštu djece pa je bilo i zanimljivih pitanja. Martinović je predložio vaspitačima i mališaima da jednog dana pođu do Risna i poslušaju na licu mjesta priču o tom drevnom gradu i njegovolj kraljici, te se prihvatio uloge vodiča ako djeca krenu u Risan tragom njegovih kazivanja.

Dragana Kršenković-Brković i Bosiljka Pušić su kazivali svoje stihove. Pušićka je objasnila da je jednom sada odraslom čovjeku, a nekada štićeniku ovog doma koji je rodom iz Andrijevice a nije znao ni ko su mu otac i majka, posvetila svoj roman. On je  danas, kako kaže, uspješan čovjeku  koji živi u Njemačkoj. „Svi su pohvalli  uslove u domu, a i  mi pisci, posebno oni koji pišu za djecu, imamo moralnu obavezu da pomažemo djeci da što bezbjednije odrastu“, kazala je popularna baka Bosa kako je zamolila dječicu da je to veče zovu.

Glumica Varja Đukić je, kao nosilac programa, bila voditelj. Čitala je poeziju,  a u zanimljivom  i pomalo dirljivom  programu uključila su se i djeca koja su se pripremala za ovaj susret sa književnicima. Oni najbolji za nagradu su dobili od svojih gostiju knjige, a od ovog susreta i biblioteka Doma bogatija je za par tomova poklona od strane stvaralaca koji nisu krili oduševljenje, i dan sa književnim programom, kako su rekli za TrebinjeLive, dugo će pamtiti.

„Ova dva susreta u Risnu odnosno u Bijeloj, po mnogo čemu su specifična i pažljivo smo saslušani. I stara lica u Grabovcu i djeca u Bijeloj osjetili su taj kontakt. Ovo je dobar primjer živog kontakta publike najmlađe populacije i one publike treće dobi“, rekao je Miraš Martinović i dodao da je, iako piše za odrasle, uspio da uspostavi kontakt sa djecom.

Oduševljenje nije krila ni Bosiljka Pušić. Ona ističe da su joj najmiliji sagovornici djeca, jer su čista, nevina, neiskvarena... „Činjenica da je književno veče prošlo u jednoj prisnoj atmosferi upravo pokazuje to da djeca nisu skučena, da se nisu sabili u neke ljušture što treba zahvaliti njihovim vaspitačima jer ne bi se moglo onako lako praviti komunikacija da njih nema“, rekla je Pušić.

Za ideju Varje Đukić riječi hvale ima i Dragana Kršeković-Brković. „Sam način prijema, slušanja i živog angažovanja pokazuju koliko su spremni za ove susrete i ova druženja. I susret sa starim u Domu je bio dirljiv  i prosto ta toplina i u Bijeloj i u Risnu, i ta strujanja koja smo osjetili i ja i moje kolege, pokazuju koliko su ti ljudi u Grabovcu ’žedni’ ovakvih susreta“, kazala je za TrebinjeLive Dragana Kršeković-Brković.

O nastanku ideje, glumica Varja Đukić ističe da su ovakvi susreti velika stvar, te da kulturni mislioci na ovakva mjesta dolaze sa velikim uzbuđenjem. „Starost  je kao i djetinjstvo prirodno doba života i zavređuje svaku vrstu sadržaja pa i ovu našu kulturnu djelatnost i boravak među njima“, rekla je Đukić uz obećanje da će ovakvih i sličnih projekata biti i ubuduće.