U Trebinju je danas otvorena novoizgrađena fiskulturna dvorana za potrebe učenika Osnovne škole "Jova Jovanović Zmaj", koja će nakon trideset godina imati odgovarajuće uslove za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja.

dvorana skola bregovi trebinje

Objekat su na tridesetogodišnjicu rada škole, otvorili ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija i ministar porodice, omladine i sporta Nada Tešanović sa gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem.

Fiskulturna dvorana je izgrađena zahvaljujući Vladi Republike Srpske koja je izdvojila 535.000 KM, dok je grad Trebinje učestvovao sa 15.000 za završne radove.

Mutabdžija je istakao da je ovo lijep primjer gdje lokalna zajednica i Vlada Srpske zajednički unapređuju obrazovni sistem i grade ambijent uzajamnog povjerenja i razumijevanja s ciljem da najmlađe generacije imaju optimalne uslove za rast i razvoj.

"Bez obzira na političke opcije radimo narodski posao i tu ne bi trebalo da ima podjela. Kamo sreće da možemo više učiniti na podizanju statusa naših škola, ali moramo tražiti formulu da zajednički sa lokalnim zajednicama popravljamo stanje za dobrobit naše djece i naroda", istakao je Mutabdžija.

On je izrazio žaljenje što mnoge škole u Srpskoj nemaju ovakav objekat, napominjući da je Vlada Republike Srpske u posljednjih sedam godina uložila više od 90 miliona KM u objekte obrazovanja.

"Svaka četvrta marka u budžetu Srpske je namijenjena Ministarstvu prosvjete i kulture i nije nam dovoljno. Imamo još puno osnovnih škola koje nemaju dvorane, te osnovnih i srednjih škola u kojima nemamo adekvatno grijanje, ali takva je sutuacija ne samo u Srpskoj već i u drugim zemljama okruženja", rekao je Mutabdžija i dodao da je Vlada Srpske posvećena unapređenju obrazovanja.

Govoreći o značaju novoizgrađenoh objekta, Tešanovićeva je istakla da je ovakav poduhvat za Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske pravo slavlje.

"Toliko godina bez fiskulturne dvorane i bez adekvatnih ulova za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja je predugo, ali zahvaljujući Vladi Srpske ovaj projekat je završen, čime se značajno doprinosi razvoju sporta", rekla je Tešanovićeva.

Ona je navela da je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske posljednjih godina na području Trebinja ulagalo ne samo u razvoj sporta, već i u druge oblasti, kao što je izgradnja kuće za porodice sa četvoro i više djece.

dvorana skola bregovi trebinje

Tešanovićeva je izrazila nadu da će otvaranjem ove dvorane Trebinje dobiti još više uspješnih sportista koji će biti ambasadori ne samo ovog grada, već i cijele Republike Srpske.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević izrazio je zadovoljstvo što je grad dobio novu modernu dvoranu, a djeca podsticaj za fizičke aktivnosti.

On je zahvalio Vladi Srpske što je izdvojila sredstva za gradnju ovog objekta, te dodao da će i gradska administracija uvijek podržati ovakve projekte, te da će izdvojiti i dodatna sredstva za opremu sale sportskim rekvizitima.

Direktor škole Darko Jegdić ukazao je na značaj dvorane za učenike, nastavnike, roditelje, sportske kolektive i građane.

"Ovo je za sve ostvarenje velikog sna", rekao je Jegdić i dodao da će salu, osim učenika škole, koristiti i brojni sportski kolektivi.

On je izrazio očekivanje da će ova fiskulturna dvorana oživjeti sportski i kulturni život u gradu, te iznjedriti vrhunske sportiste koji će biti za ponos cijele Republike Srpske.

Tokom večeri, povodom tridestogodišnjice rada Osnovne škole "Jova Jovanović Zmaj", biće upriličen bogat kulturno-umjetnički program, kao i donatorsko veče za prikupljanje sredstava za kupovinu sportskih rekvizita za koje je potrebno obezbijediti 50.000 KM.