NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije u Trebinju je otvorio Školu lidera Unije studenata Republike Srpske, koja će u naredna dva dana okupiti više od 30 studenata, predstavnika studentskih tijela i organa sa banjalučkog i Univeverziteta u Istočnom Sarajevu.

skola lidera trebinje

Obraćajući se studentima, vladika Grigorije sinoć je istakao da bi apsolutni lider bio samo onaj koji nikada ni od čega i ni u kom smislu ne zavisi već uvijek može da vodi. "Jedini i apsolutni lider u teologiji jeste Otac Nebeski, jer nije ničim uslovljen", naglasio je vladika Grigorije.

Kao dobru pouku za nekog ko hoće da bude vođa, vladika Grigorije je naveo da jedino onaj koji je u duši rođen da bude lider zna da ne treba da se bori za to, jer, kako je rekao, to ili dolazi ili ne. Vladika je istakao da je moguće i da neko postane lider ulažući ogroman trud, nakon čega tog pojedinca ljudi izaberu za vođu.

Vladika je istakao da vođa može biti samo onaj koji je živio i pratio ili bio spreman da bude pored nekog istinskog lidera.

"Živjeti u zajednici sa nekim ko je vođa i imati hrabrosti da podnese sve što to podrazumijeva znači i biti potčinjen, uvrijeđen, pa i odbačen, a uz sve to ostati vjeran njemu i sa njim", rekao je vladika Grigorije.

Vladika je naglasio da je ogromna ljubav jedina alternativa ništavilu.

"Da biste pratili nekoga ko vas vodi morate neizrecivo da ga volite, jer ćete uvijek imati primjedbe na njegovo vođstvo, jer on nikada neće biti apsolutno savršen i nikada nećemo biti spremni da svoju volju tako lako potčinimo volji drugoga", istakao je vladika Grigorije i dodao da i lider mora da voli one koji su mu potčinjeni.

On kaže da u suprotnom lider neće moći da bude vođa, niti će ti potčinjeni htjeti da ga prate, preziraće ga i tražiti manu, napominjući da lideri moraju razumjeti slabost slabijih.

Proslavljeni filmski režiser i direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica smatra da osoba, da bi postala lider, mora da prepozna taj trenutak i kada se situacija koristi za plasman ideja, da potiče iz voljnog aspekta ljubavi i da ide do cilja, a da pritom one koje vodi i voli.

"Odgovornost je najteži ispit koji svaki čovjek polaže. Najteža optužba za bilo kog lidera je odsustvo odgovornosti, a to je još jedna formalna ljudska osobina koja mora da se gradi", kaže Kusturica i dodaje da nema ništa od onog lidera koji ne djeluje sa odgovornošću.

Skupu su se obratili i profesor i prodekan Univerziteta Istočno Sarajevo Stevan Trbojević koji je govorio o temi "Zašto nam treba vođa", predsjednik Unije studenata Republike Srpske Predrag Govedarica i profesori Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju, koji je bio domaćin skupa.

Otvaranju škole lidera prisustvovao je potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki.

Skup će danas biti nastavljen predavanjima na kojima će učestvovati eminentni univerzitetski profesori.