Iako ima skoro 70 godina, Trebinjac Vojislav Vojo Prelević ruku pod ruku sa mnogo mlađim članovima Planinarskog društva “Vučji zub” osvaja mnoge planinske visove i biciklom prelazi stotine kilometara širom regiona.

vojislav prelevic

Prelević tvrdi da je prešao 50.000 kilometara na biciklu, na kojem je proputovao BiH, Srbiju, Crnu Goru... stigavši čak i do Hilandara.

- Bicikl aktivno vozim od svoje 40. godine, a prije toga sam se bavio drugim sportovima poput vaterpola, plivanja i rukometa - kaže Prelević, dodajući da je bicikl vozio za svoju dušu i u pauzama treninga rukometa.

Planinarstvom se bavio uporedo s ostalim sportovima. Uz planinarenje i biciklizam održava kondiciju.

Noćna vožnja

- S dvojicom prijatelja, Markom Ukropinom i Igorom Škerom, najdalje sam vozio do Svete gore, zatim ture po prostorima bivše Jugoslavije. Iz cuga, bez predaha, najduže smo vozili od Trebinja do Beograda. Ova vožnja uključivala je i noćnu vožnju, dakle bez spavanja - kaže Prelević, dodajući da mnogi ljudi ostanu iznenađeni kada ga vide da u poznim godinama vozi bicikl.

Avantura do Podgorice

Osim planinarenjem i vožnjom biciklom, Prelević se bavi i pješačenjem na duge staze. Iako je i pješice, kao i biciklom, stizao sve do Hilandara, Vojo najvećim izazovom i svojim podvigom smatra pješačenje do Podgorice.

- To je bila prava avantura. Prepješačio sam nekih 120 kilometara za 17 sati efektivnog hoda. Tu je bilo samo sat-dva odmora i predaha - kaže Prelević.