Danas se u Herceg-Novom u centru pažnje našao policajac pogranične policije Radule Tadić (36) koji je juče napravio gest dostojan pažnje i poštovanja. radule tadic

Naime, on je u kafiću „Saturnus“ vlasništvo Davora Gnjidića na Savini pronašao dokumenta i novčanik sa novcem izvjesnog Vječeslava Basova ruskog državljanina u iznosu od blizu 4.000 evra i iste predao konobaru Milenku Šakoti. Kasnije se javio i vlasnik iz Budve koji je sinoć preuzeo izguljene stvari i novac, a da nije ni evro ponudio poštenom pronalazaču.

O tom gestu, priča Tadić, juče je oko podne u pauzi svog posla sa kolegom navratio u kafić i kada je otišao u toalet lokala primjetio je u posudi za toalet papir novčanik u kojoj je bilo vidljivo više novca sa različitim apoenima. „Po izlasku iz toaleta pitao sam prisutne u lokalu da neko slučajno nije vlasnik novčanika. Pošto sam dobio negativan odgovor pozvao sam konobara Milenka Šakotu da evdentiramo količinu novca. U novčaniku smo pronašli oko 4.000 evra, platnu, zlatnu i srebrnu karticu, vozačku dozvolu i vizit karticu na ime Vječeslava Basova“, kaže Tadić.

Kasnije je konobar Šakota primio poziv od Basova da slučajno u „Saturnusu“ nije pronašao njegove stvari sa novcem jer Basov nije bio siguran gdje je izgubio novčanih od Herceg-Novog do Bara gdje živi. Dobio je potvrdan odgovor i sinoć je sa kćerkom stigao u Herceg Novi i preuzeo izgubljene stvari.

U svojoj priči za „TrebinjeLive“ Tadić je danas kazao da nijednog trenutka nije ni pomislio da pronađeni novac prisvoji, jer mu to ne dopušta kućno vaspitanje, te da je čovjek koji smatra da se dobro dobrim vraća. Njega ni nagrada od ubičajnih 10 odsto ne interesuje.

O ovom poštenom čovjeku treba reći i da ovo nije prvi gest humanosti i njegovog požrtvovanja. On je prije dvije godine u avgustu 2011. godine sa svojim kolegom sa kojim je radio na graničnom prelazu Sitnica sigurne smrti spasio Nadu Pištignjat rodom sa Zubaca koja živi u Herceg Novom pošto je dok je brala ljekovito bilje u masivu Orjena ujela zmija. „Odmah po pozivu otišli smo tada sa kolima dokle je bilo puta, a zatim smo pješačili osam kilometara da bi unesrećenoj ženi pomogli. Na improvizovanim nosilima donijeli smo je do mjesta gdje se spustio helikopter. Ljekari su poslije spasavanja Nade Pištignjat kazali da nije bilo pomoći od strane moga kolege i mene da žena koja je bila u nesvjesnom stanju ne bi preživjela“, priča skromno Tadić.

U cijeloj priči o nađenom i vraćenom novcu uključio se i Milenko Šakota rodom iz Bileće. Ovaj kršni Hercegovac ne krije ljutnju na gest Basova da nije našao za shodno da ponuti ni nagradu, pa čak ni da se zahvali. „Basov je stigao sinoć oko 21.00 sat. Pripremio sam mu ranije sačinjen zapisnik o tome šta se nalazilo u novčaniku. Prebrojali smo novac i konstatovali da je sve u redu. Pozvao sam i Tadića, i Basov je rekao da dolazi danas da mu se zahvali. Na žalost do ovog trenutka se on nije pojavio niti je zvao da opravda svoj nedolazak i riječ da mora Tadiću da se zahvali. Nije mi se dopalo što se ponašao bahato i sinoć kada je preduzeo novac maltene kao da smo mi krivi što je izgubio novčanik i za običnog građanina prilično visoku sumu novca. Nemam riječi za takvo sramno ponašanje. Ne reći ni hvala predstavlja vrhunac nevaspitanja“, smata Milenko Šakota.

Potez Tadića i Šakote je za ponos i porodica Tadić i Šakota, za ponos policije Crne Gore i osoblja „Saturnus“-a .

Kad je već nezahvalni Rus zaboravio svoju obavezu neka novinari svojom pričom u svijet pošalju istinu kakve su ličnosti Tadić i Šakota ali i da se zna i ono drugo lice ljudskih naravi o čemu nećemo govoriti ovog puta.