Fudbalski savez Srbije 6. decembra trebalo bi da podnese zahtjev Svjetskoj fudbalskoj asocijaciji (FIFA) za igranje prijateljske utakmice protiv reprezentacije Republike Srpske koji bi trebalo da bude odobren, saznaje "Glas Srpske".

fudbal srbija republika srpska

Naime, za 5. decembar zakazan je Kongres FIFA u Brazilu na kojem će donijeti djelimično rješenje za FS Srbije odnosno davanja određenih ustupaka samoproglašenom Kosovu. Tada bi se mogle stvoriti pretpostavke da FSS uputi zahtjev i traži dozvolu za igranje protiv Srpske. Ukoliko bi bio odobren susret između dvije bratske reprezentacije, o terminu meča će se dogovoriti predstavnici FSS i FSRS. Jasno je da do kraja ove godine taj susret neće biti odigran i da će se to desiti 2014. godine.

Na sajtu Fudbalskog saveza Republike Irske stoji informacija da će Srbija 5. marta gostovati u Dablinu, a ulaznice za ovaj susret već su u prodaji. Iz FSS niko još nije potvrdio gostovanje Ircima, ali moguće je da oni dan prije ili poslije odigraju susret u Banjaluci.

Ako FSS i FSRS ne uspiju da se dogovore da to bude početak marta, sljedeći slobodni termini u zvaničnom FIFA kalendaru su od 1. do 9. septembra, od 6. do 14. oktobra i od 10. do 18. novembra. Nije isključeno da selekcije odmjere snage pred početak Svjetskog prvenstva kada se budu igrale kontrolne utakmice. Svi ovi termini mogu se korigovati.

Jedan dnevni beogradski list najavio je prošle sedmice mogućnost da će samoproglašeno Kosovo navodno dobiti dozvolu da igra međunarodne prijateljske utakmice, ali bez ikakvih državnih simbola kao i to da ne može nastupati u zvaničnim takmičenjima.

Iz FSS ekspresno su demantovali takvu mogućnost. Prvi protivnik Kosovu mogla bi da bude selekcija Hrvatske u Prištini, što je nedavno najavio predsjednik HNS Davor Šuker.

FS BiH dao dozvolu

Inicijativa za odigravanje prijateljskog susreta između Srbije i Srpske potekla je od predsjednika FSS Tomislava Karadžića početkom juna ove godine kada im je u goste stigao predsjednik FIFA Jozef Sep Blater, a tom sastanku prisustvovali su i predstavnici FSRS. Zatim je Izvršni odbor FS BiH krajem juna dao dozvolu FSRS da može igrati međunarodne utakmice, a sredinom avgusta Željko Buvač imenovan je za selektora Republike Srpske.