U Sabornom hramu Preobraženja gospodnjeg u Trebinju završeno je oslikavanje zidova ulaznog dijela hrama površine oko 250 metara kvadratnih.

oslikavanje sabornog hrama u trebinju

Za ove radove Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i njeni vjernici izdvojili su oko 25.000 evra, a urađeno je freskoslikarstvo sa tipičnim rasporedima za pravoslavni hram, ali i sa izvjesnim motivima lokalnog područja i svetitelja. Tu se nalaze svetitelji i mučenici iz ove Eparhije, a zanimljivost je i da se na lijevoj strani, tj. „ženskoj“, među svetiteljima i mučenicima, nalaze i žene–svetiteljke.

U narednom periodu, tačnije do Božića, oslikaće se kompletan svod, odnosno centralni dio. Pantokrator koji je većim dijelo oslikan biće zamijenjen freskom Vaznesenja Gospodnjeg i ukrašen pravom pozlatom.

Cjelokupni radovi, zajedno sa novim kamenim ikonostasom, trebalo bi da budu završeni do Preobraženja 2014. godine, kada se slavi krsna slava Sabornog hrama i Grada Trebinja.

Podsjećamo, rekonstrukcija hrama je počela prije više od tri godine, a do sada su urađeni podno grijanje, pod sa mozaicima, izolacija, crkvena porta...