Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje akciju da bi građane upozorilo na opasnost i posljedice upotrebe pirotehničkih sredstava i nezakonite upotrebe vatrenog oružja, s ciljem da predstojeće praznike obilježe mirno i dostojanstveno, u bezbjednom okruženju. petarde akcija mup rs

Iz MUP-a je saopšteno da će u okviru akcije "Petarde nisu igračke - ne dozvolimo da se smijeh pretvori u krik" organizovati niz aktivnosti, imajući u vidu da su novogodišnji i božićni praznici period kada se može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava i nezakonita upotreba oružja.

Policijski službenici će u ovom mjesecu intenzivirati kontrolu prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehniku. Vlasnici tih prodavnica biće upozoreni da kupovina i prodaja ovih proizvoda mora biti u skladu sa važećim propisima.

U osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj policijski službenici će organizovati predavanja da bi djecu i mlade upoznali sa opasnostima i posljedicama upotrebe pirotehnike.

Namjera je i da se u ovu akciju uključe predstavnici lokalnih zajednica, prosvjetno-obrazovne ustanove, učeničko-roditeljski savjeti, nevladine organizacije i drugi subjekti, kako bi animirali čitavu društvenu zajednicu na suzbijanju ove pojave.

Iz MUP-a podsjećaju da kod 70 odsto povreda nastalih upotrebom pirotehnike stradaju prsti ruku, dok opekotine lica i ozljede očiju, usta i nosa, te oštećenje sluha čine preostalih 30 odsto, a njihova upotreba na javnim mjestima kažnjiva je zakonom.