Na Tulima u Trebinju danas je počela realizacija projekta vodosnabdijevanja Zubačkog platoa, izgradnjom 1.720 metara potisnog cjevovoda.

vodosnabdijevanje zubacki plato trebinje

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević istakao je da je riječ o kapitalnom projektu za stanovništvo Zubaca koji će dobiti tehničku vodu i na taj način dugoročno riješiti problem vodosnabdijevanja privrednih i poljoprivrednih gazdinstava na tom području.

Preva etapa radova koštaće 205.000 KM i trajaće 25 dana, nakon čega se nastavlja gradnja ukupnog cjevovoda u dužini od još 700 metara do rezervoara sa kojeg će se razvoditi voda za cijelo Zubačko polje.

Vučurević kaže da će projekat biti završen u narednoj godini, a nakon toga će se od sela do sela razvoditi mreža koja će omogućiti natapanje Zubačkog polja dovoljnim količinama vode koji će omogućiti nesmetanu poljoprivrednu proizvodnju.

Prema njegovim riječima, u projektu učestvuju i "Hidroelektrane na Trebišnjici" koje će obezbijediti gradnju rezervoara i dovoljne količine vode bušotinom na tunelu koji ide za elektranu Plat.

"Pumpama će se izbacivati voda na rezervoar koji će biti ispod Obodine iz koga će pumpama biti priključen i cjevovod za Zubački plato", pojasnio je Vučurević.

On je napomenuo da se ne može konkretno govoriti o vrijednosti projekta, jer se radi po etapama za koje će biti raspisivani tenderi.

Osim iz gradskog budžeta, u finasiranje projekta uključiće se i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a za određeni iznos novca aplicirano je prema IPA fondovima i kod Agencije za vode.

Stanovnici Zubaca kažu da na ovom području ima oko 150 kuća i da će im realizacija ovog projekta mnogo doprinijeti da se kvalitetnije bave poljoprivredom.

Izvođač radova je građevinsko preduzeće "Pavićević" iz Trebinja.