Na narednoj Skupštini grada Trebinja odbornici Narodnog demokratskog pokreta će predložiti više tačaka dnevnog reda, a jedna od njih će biti i stanje u privredi, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije u prostorijama Gradskog odbora Trebinje.

srdjan bubalo dragan ukropinma ndp konferencija trebinje

"Privreda grada Trebinja je iz faze recesije ušla u fazu duboke depresije. Smanjene su privredne aktivnosti, investicije, raste stopa nezaposlenosti, pada kupovna moć stanovništva. U tom negativnom trendu Gradska administracija se stavila u ulogu nosioca privrednog razvoja, a kako vrijeme prolazi pokazuje da nema kapacitet za to", rekao je Dragan V. Ukropina i dodao da nosilac privrednog razvoja treba da budu preduzeća gdje će se ljudi zaposliti, a ne da čekaju milostinju grada.

Ukropina je istakao da su u NDP-u mišljenja da će se i pored rebalansa budžeta i svih prihoda koji su aktuelnoj gradskoj vlasti na raspolaganju, kao što su kreditno zaduženje, prihodi od prodaje imovine, naknada po osnovu vode, rekordne hidroakumulacije, na kraju godine ipak pojaviti deficit. "Izjavom gradonačelnika /Slavko Vučurević/ da će se prodajom zgrada 'Đačkog doma' i Ortopedije 'Rudo' dobiti svježi novac i pokriti deficit kod nas stvara određeni upit i jednu dilemu. 'Zašto je uzimao kredit?', 'Kakva je to ekonomska politika grada ako će se bazirati na uzimanju kredita i rasprodaji?' i 'Šta ćemo iduće godine kad se sve proda i kad se dođe u kreditna zaduženja do granice koja je predviđena Zakonom o dugu i državnim garancijama?'", pita se Ukropina i napominje da se ne zna za koju je cijenu prodata gradska imovina.

Prema riječima Ukropine prodaja imovine će biti nedovoljna za pokrivanje deficita, jedino ako Administracija uključi, kao jednu od mjera za pokrivanje deficita, prenošenja obaveza iz 2013. u 2014. godinu i stopiranje kapitalnih investicija, a da plaća samo zakonom predviđene obaveze. "Ako se kapitalne investicije ispune u punom kapacitetu, NDP smatra da će ipak doći do deficita od milion do milion i po KM", kaže on i dodaje da su izjave o privrednom ulaganju čisto političko foliranje, te da se "dosadašnja ulaganja" vide na svakom koraku.

On je napomenuo da je NDP dao i program mjera i aktivnosti za konsolidaciju budžeta za 2013. godinu, kao i za povećanje efikasnosti rada Administracije.

Iz ove stranke ističu da će pored do sada predloženih mjera predložiti i da se 6.000.000 KM koja se nalaze na računima banaka i koja su namijenjena za stimulativno zapošljavanje, dijelom preusmjere za završetak infrastrukture u Industrijskoj zoni "Volujac". "Preusmjeravanjem sredstava ne bi se odmakli od prvobitne namjene jer bi se stvorili uslovi za zapošljavanje. Tu je i druga mogućnost, da se ta sredstva oroče i dobila bi se kamata od oko 300.000 hiljada maraka s kojom bi se pokrio dio anuiteta koji nas čeka za iduću godinu", rekao je Ukropina.

Kao drugu mjeru koju će predložiti je završetak svih stečajnih postupaka do marta 2014. godine, jer, kako kaže, prolongiranje vremana ide u koristi stečajne mafije.

Srđan Bubalo, odbornik NDP-a u lokalnoj Skupštini, ističe da je mišljenja da se posljednjih godinu dana republička i lokalna vlast utrkuju ko će lošije raditi za grad. "Obistinala se prijetnja gospodina Dodika da će oni gradovi gdje ne pobijedi SNSD biti kažnjeni", rekao je Bubalo i napomenuo da su problemi grada pristupni putevi iz pravca Ljubinja i Nikšića, te obećanje da će se izgraditi zatvoreni bazen. "Izgradnja zatvorenog bazena je obaveza HET-a, međutim bilo bi ružno da ponovo 2014. godine pričamo o tom istom bazenu. Rekli su 2004. da kada dođu na vlast da će to riješiti. Došli su, ali i otišli sa vlasti, a bazen nije izgrađen", rekao je on i pozvao HET krene u realizaciju tog projekta.

"Od SNSD-a smo dobili samo naziv grada, a sve ono što ide uz taj grad neko je drugi potrošio", rekao je Bubalo.

On je istakao da se aktuelna lokalna vlast ponaša kao zadušna baba. "Kukaju cijelo vrijeme kako imaju deficit, a prije toga obećavaju kako će netransparentno trošenje imati epilog na sudu", zaključio je Bubalo.