Tim "Nevesinje-puteva" izvukao je 25 ljudi iz snježnog nanosa na putu Kifino Selo-Morinje, opština Bileća, koji su bili zavijani u četiri terenska vozila, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

republika srpska pod snijegom

Na području opštine Srebrenica većina lokalnih i nekategorisanih puteva nije prohodna, sva raspoloživa građevinska mehanizacija je na terenu, a prioritetni putni pravci za čišćenje su oni koji vode prema naseljima gdje ima djece školskog uzrasta.

Snijeg je zavijao pojedina sela na području Kupresa i odsjekao ih od centra opštine.

Kada je riječ o prohodnosti puteva, teško stanje je i u Istočnom Drvaru i Kneževu, gdje je visina snijega od 70 do 80 centimetara, dok se saobraćaj na ostalim putnim pravcima u Republici Srpskoj odvija otežano i usporeno, osim na području Trebinja, gdje su putevi prohodni.

Zbog snježnih padavina u prekidu je nekoliko dalekovoda na području dobojske regije, dok su trenutno bez struje banjalučka mjesta Bastasi, Momići, Memići, Eraci, Javorani, Tisovac, Zeleni Vir, Debeljaci i dio naselja Vrbanja kao i kompletno područje Potkozarja i pojedine mjesne zajednice Kupresa.

Zbog kvara na dalekovodu od Stoca, opština LJubinje od juče nema električne energije, a kvar još nije otklonjen zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Zbog kvara na pumpama za vodu u opština Bileća je povremeno u prekidu snabdijevanje vodom. Radovi na otklanjanju kvara u toku.

U ostalim područjima Republike Srpske snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Visina snježnog pokrivača u Banjaluci iznosi oko 30 centimetara, u banjalučkim naseljima Bočac, Agino Selo, Krmine više od 70 centimatara, dok je u Mjesnoj zajednici Stričići do jednog metra, gdje ima nanosa i do 1,5 metara.

Visina snijega u Doboju je 37 centimetara, na prevoju Čemerno 30 centimetara, a na području Bijeljine 15 centimetara u nižim pa do 40 u višim predjelima.

Republička uprava Civilne zaštite i dalje će pratiti stanje na terenu, preduzimati aktivnosti iz svoje nadležnosti i izvještavati u skladu sa potrebama, navodi se u saopštenju.