Vjerujemo da među zemljacima prve generacije gastarbajtera u Baden-Virtembergu nema nikog ko nije čuo za Vladimira Ivkovića, istaknutog društvenog i humanitarnog aktivistu iz Rojtlingena i njegov rad.

vladimir ivkovic

Za mlade je poznat kao vlasnik radnje Balkan šop, gdje mogu da se nađu razne đakonije sa Balkana, ali za Srbe iz Rojtlingena i Štutgarta kao neko ko je svojim radom i angažmanom zadužio mnoge Srbe. Punih 46 godina, koliko je u Njemačkoj, nesebično je pomagao svoj narod, pogotovo u rodnoj Republici Srpskoj.

Pomoć je stizala skoro svima kojima je trebala i Ivković nije štedio sebe ni novaca da pomogne svom narodu. Nastavio je da pomaže iako je kažnjen sa 53.000 maraka 1997. jer je optužen za kršenje embarga međunarodne zajednice, koja je uvela sankcije protiv Srba. Ni ta kazna ga nije pokolebala da pomaže do današnjih dana, jer je glavni moto Vlada Ivkovića čuvena poslovica “pomozi drugome, a tebi će Bog da pomogne”.

Rođen je 1948. u Nevesinju, u današnjoj Republici Srpskoj. U tom gradu je odrastao i živio do svoje 19 godine, završio srednju školu i postao poljoprivredni tehničar, a onda je pobjegao iz Jugoslavije, jer nije želio da služi vojsku. Došao je u Njemačku i godinu dana je radio u blizini Hajlbrona, da bi u Rojtlingen stigao 1968. Tu je ostao do danas – punih 45 godina. U Rojtlingenu je radio u mesari sedam godina, a onda bio vozač kamiona pet godina za firmu koja se bavila transportom mašina.

- Pošto sam imao dosta prijatelja iz Srbije koji su stalno tražili poljoprivredne mašine, 1980. sam otvorio svoju firmu “Landmašinen Export-Import” i više od 1.000 traktora i kombajna sam poslao u ondašnju Jugoslaviju. Uz poljoprivredne mašine imao sam i radnju naših proizvoda Balkan šop koju još i danas držim u centru grada – kaže Ivković.

Odmah po dolasku u Rojtlingen uključio se u društveni život i kad je došlo do raspada države 1992. osnovao je Srpsko kulturno društvo “Sveti Sava” i fudbalski klub “Sveti Sava”, čiji je predsjednik bio desetak godina.

- “Sveti Sava” je bio jedan od najvećih klubova u Njemačkoj. Imali smo 540 članova, prostorije od 1.000 kvadrata, svake druge subote je bila muzika uživo. Za tri godine kod nas je nastupilo više od 200 estradnih umjetnika iz Jugoslavije, a 18. decembra 1994. i “Vesti” su u našim prostorijama slavile drugi rođendan. Bilo je to nezaboravno, jer je to veče nastupilo čak 16 estradnih umjetnika (Marinko Rokvić, Vesna Zmijanac, Neda Ukraden, Miroslav Ilić, Aleksandar Ilić, Biljana Jevtić, Staniša Stošić…). Nažalost, SKD “Sveti Sava” više ne postoji, ali zato postoji istoimeni fudbalski klub koji igra punih 16 godina u Krajs ligi Baden-Virtemberga i visoko je kotiran. Ja sam glavni sponzor, imaju dresove i drugu sportsku opremu od mene i na svakoj utakmici dobiju našu vodu knjaz Miloš – ispričao je Vlada Ivković.

U zavičaj odlazi jednom godišnje na mjesec dana. Iz braka sa suprugom Traute ima četiri ćerke: Aleksandru, Mihaelu, Danijelu i Suzanu, koje su završile škole i zaposlene su. Dvije rade kao učiteljice u auto-školi i, što je za Vlada veoma važno, svoje odmore provode u Nevesinju, uz komentar “da im je tamo najlepše”. Za kraj razgovora otkriva da poslije bijega iz Jugoslavije (zbog ne služenja vojnog roka) punih 18 godina nije bio u zemlji. Amnestiju je dobio 1985. Samo u svojoj režiji, 11 puta je dovozio humanitarnu pomoć u Nevesinje i planira još da pomaže.

Zaljubljenik u fudbal

Nedavno je naš sagovornik poklonio dresove i fudbalskom klubu KMF Nevesinje. Mnogo ga je obradovala poseta čelnih ljudi opštine Nevesinje i folklorne grupe na proslavi 20 godina postojanja fudbalskog kluba “Sveti Sava”. Ne krije da od svih sportova najviše voli fudbal. Igrao ga je, ali nikad profesionalno, a u posljednjih 16 godina nije propuštao nijednu utakmicu kluba “Sveti Sava”.

Radnja na prodaju

U Nevesinju imam novu kuću, ali na selu. Pošto ove godine idem u penziju, ako nekog nađem kome ću moju radnju moći da prodam ili izdam, onda planiram da se malo odmaram ovdje, a malo i u Nevesinju. Radnju Balkan šop imam 33 godine i vrlo je dobro razrađena. Imam oko 800 proizvoda sa prostora bivše Jugoslavije, mušterije iz celog Baden-Virtemberga, a mnogi i putem inteneta naručuju iz cijele Njemačke – dodao je Ivković.