Programom Ministarstva trgovine i turizma, Ministarstva prosvjete i kulture i Turističke organizacije Republike Srpske "Đačka putovanja" predviđeni su planovi ekskurzija, izleta i škola u prirodi za djecu osnovnoškolskog uzrasta na destinacijama u Srpskoj, što će im omogućiti da bolje upoznaju njene kulturno-istorijske i prirodne vrijednosti.

djacka putovanja srpska

Pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo Aleksandra Trifković rekla je da se u ovom projektu vodilo računa da sadržaji putovanja budu edukativnog karaktera i da budu zastupljena sva područja Republike Srpske.

"Predviđeno je da djeca iz istočnih i zapadnih krajeva odlaze na područje južnog dijela Republike i obrnuto", rekla je Trifković prilikom predstavljanja ovog programa.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović rekla je da se ovaj projekat realizuje u skladu sa Strategijom razvoja turizma u Republici Srpskoj do 2020. godine, koja podrazumijeva povećanje obima turističkog prometa.

Ona je dodala da u Republici Srpskoj ima mnogo turističkih destinacija koje učenici osnovnih škola treba da upoznaju i da je Ministarstvo prosvjete i kulture veoma zainteresovano da se te ekskurzije održavaju u Srpskoj.

"Najvažnije je da su lokalne turističke organizacije dale svoj doprinos, da smo istražili smještajne kapacitete i da postoje mogućnosti za smještaj učenika osnovnih škola na svim destinacijama u programima koje smo izradili", rekla je Jovanovićeva.

Prema njenom mišljenju, potrebno je promijeniti Pravilnik o izvođenju ekskurzija, kako bi se ekekurzije za učenike osnovnih škola održavale u Republici Srpskoj.

"Mi smo u 12 regija već predstavili programe aktivima direktora i oni su naišli na odobravanje. Trebamo uzeti u obzir ponudu lokacija koje postoje u Republici Srpskoj, komercijalni aspekt i bezbjednost", rekla je Jovanovićeva.

Govoreći o situacijama u kojima se uplati novac za ekskurzije koje se nakon toga ne realizuju, Jovanovićeva je rekla da je resorno ministarstvo prije nekoliko dana pokrenulo inicijativu kako bi se utvrdilo koje su turističke agencije licencirane.

"Definitivno postoji dobra volja na najvišem nivou da se uvede red u ovoj oblasti", rekla je Jovanovićeva.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović smatra da ovaj projekat može postići tri efekta – vaspitno-obrazovni, kojim djeca bolje upoznaju Republiku Srpsku, finansijski, jer su ta putovanja jeftinija, i bezbjednosni.

"Da bi to zaživjelo, mora se promijeniti Pravilnik o izvođenju ekskurzija da se za osnovne škole one izvode u Republici Srpskoj, a možda čak i u Srbiji", rekao je Damjanović.

Direktor Turističke agencije "Unis turs" Zoran Preradović rekao je da je pripremom programa napravljen veliki posao, jer se na ovaj način novac neće iznositi iz Republike Srpske.

Govoreći o situacijama u kojima se uplati novac za ekskurzije koje se nakon toga ne realizuju, Preradović je rekao da ta oblast nije dovoljno regulisana, kao i da Udruženje hotelijera nije potpisalo kodeks prakse.

"Mi smo u komori svjovremeno tražili da učestvujemo u davanju licenci, kako se ne bi dešavalo da agencije koje su nelikvidne rade đačke ekskurzije", rekao je Damjanović.