Živopisna uskotračna pruga, koja je Čapljinu, zaleđe Neuma, Ravno i Trebinje, od 1901. do 1976. povezivala s Dubrovnikom, uskoro bi trebala biti rekonstruirana u turističke svrhe.

ciro

Obnovljeni kilometar ove željeznice, duge oko 100 kilometara, koštao bi skoro milion maraka, s tim da pokretači inicijative za obnovu tvrde da bi se isplatio svaki kilometar, jer su uskotračne pruge u svijetu postale pravi turistički hit.

Ova željeznica, koja je do prije četrdesetak godina predstavljala svojevrsnu žilu kucavicu ovog područja, izgrađena je tada za potrebe austrougarske vojske. Njome je svakodnevno putnike i robu prevozio stari “ćiro”, kojim se, tvrde Hercegovci, tada moglo stići sve do Beča.

Ukinuta je 1976. godine preko noći, nakon čega je život u najjužnijem dijelu Hercegovine, naročito u Ravnom i zaleđu Neuma, počeo odumirati.

- Ideja je kvalitetna, no, jasno je da je i investicija ogromna. Postoje dionice koje bi se već mogle staviti u funkciju. Primjera radi, uz malo novca dalo bi se tako na dionici od Ravnog do Zavale osigurati turistički vlak, popularnog "ćiru", koji bi, zasigurno, bio velika atrakcija među turistima - istakao je načelnik općine Ravno Andrija Šimunović.

Šimunović optimista

Samo ta dionica duga oko 5,5 kilometara, istakao je Šimunović, koštala bi oko pet i po miliona KM.

- To su znatna sredstva koja je u ovim uvjetima teško dobiti, ali je interesantna priča i siguran sam da ćemo s vremenom i to realizirati - istakao je Šimunović.