Stefan Perišić (21) iz Bijele od sinoć je nosilac titule međunarodnog majstora ful Kontakt Kjokušinkai karatea.
karate bijela stefan perisic

Dobijanjem ovog sertifikata Perišić je postao treći borac u Crnoj Gori koji je u ovom sportu, poslije Draga Pešikana i Milana Jovanova, ponio ovu prestižnu titulu u jednoj od najtežih karate disciplina.

Shodno propisima međunarodne Kjokušinkai karate federacije mladi takmičar, ali i trener mlađih kategorija u Herceg-Novom, imao je trideset rundi ful kontakt borbe sa 23 razna protivnika od koji je 26 dobio, a četiri borbe su proglašene neriješenim. Dva puta neriješenu borbu sa Perišićem je izborio karatista, ali i fudbaler, Filip Kovačević iz Gacka koji već godinama živi i radi u Zelenici kod Herceg Novog. U dvorani Doma kulture u Bijeloj, gdje se po lošem vremenu okupilo oko 300 gledalaca među kojima su bili brojni gosti, treneri i zaslužni majstori karate, kao i predsjednik hercegnovske opštine Dejan Mandić, svi su uživali u trosatnoj manifestaciji.

Ovakvim takmičenjima, kojih je vrlo malo u Crnoj Gori, Stefan Perišić je osim osnovnog cilja titule međunarodnog majstora ful Kontakt Kjokušinkai karatea doprinio obilježavanju jubileja od 40 godina karate sporta u Herceg Novom i Crnoj Gori.

Nesvakidašnjom priredbom karatisti Kjokušinkai karate kluba iz Bijele i Herceg-Novog podsjetili su se prvih početaka, a organizator je posebno pozdravio Joka Krivokapića iz Bijele koji je 1972. godine postao prvi majstor ovog sporta u bivšoj Jugoslaviji. Za uspomenu na taj pionirski korak, ali i na period nakon toga, Krivokapić je dobio povelju, kao i Zoran Mrdak iz Kotora i Vojo Dulović iz Risna, vrsni majstori ali i pedagozi u afirmaciji ovog sporta.

borba stefan perisic bijela

Ovaj karate spektakl je organizovan i povodom 32 godine od osnivanje prve Kjokušinkai karate škole u Crnoj Gori, kao i radi 26 godina neprekidnog rada Kjokušinkai kluba „Bijela“- Herceg-Novi.

Prije glavnog meča u kojem su nastupali borci iz Beograda, Podgorice i Herceg-Novog publika je posebno pozdravila dio borbe kada je na sceni meč imala Jelica Golubović članica kluba iz Herceg-Novog, ali i djevojka koja je trener u ovom sport u Podgorici gdje i živi.

U uvodnom dijelu večeri posvećenoj karateu u Bijeloj prikazane su tehnike i kate kjokušinkai karatea i brazilske điu-đice koje su demostrirali Milan Jovanov, selektor Srbije i takmičar Kjokušinkai kluba „Budućnost“ iz Beograda, a inače ponikao u karate školi u Bijeloj, zatim Stefan Perišić, te takmičari u điju-đici braća Jovan i Goran Kosać iz Herceg-Novog

Vidno umoran ali i raspoložen Strefan Perišić je kazao da je veoma ponosan na ovaj dan i trenutak kada je poslije četrnaestogodišnjeg rada u ovom sportu stigao do titule međunarodnog majstora ful Kontakt Kjokušinkai karatea.

„Ovo mi je najdraži trofej, a iza sebe do sada ima dosta takmičenja i uspjeha, kao što su Evropsko prvenstvo u Mađarskoj 2011. i Svjetsko prvenstvo u Beogradu prošle godine kada sam osvojio treće mjesto. I ova godina, koja je već na izmaku, bila je uspješna za mene“, rekao je Perišić za TrebinjeLive i dodao da mu je cilj i želja da nastavi postignutim tempom i intezitetom, te da u narednoj godini na Kanli kuli organizuje novi spektakl.

karate bijela stefan perisic