Gradsko kulturno-umjetničko društvo „Alat Svislajon“ večeras je u prepunoj sali trebinjskog Doma kulture priredilo godišnji koncert.

godisnji koncert gkud alat trebinje 2013

Tradicionalni koncert je 44 nastup u ovoj godini, a "alatničari" su do sada (2013.) nastupali u Srbiji, Crnoj Gori, Francuskoj, Republici Srpskoj. Oni svojim koracima, pjesmom i notama vežu ono što se ne smije izgubiti, te su jedan od najboljih ambasadora kulture grada na Trebišnjici.

Večeras su se predstavili igrama iz Vranja, Pomoravlja, Beograda, Glamoča. Sve je počelo „Hercegovačkom svadbom“, zatim igrama iz pomenutih krajeva, a predivnu noć uveličala je pjesmom, član ovog društva, Jana Čolović.

godisnji koncert gkud alat trebinje 2013

Prisutne, među kojima su bili članovi predsjedništva „Alata“, predstavnici Grada, roditelji, te mnogobrojni građani pozdravio Dragan Mijović, predsjednik društva koji je istakao da 57 godina „Alat“ predstavlja Trebinje, Hercegovinu i Republiku Srpsku kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni. „Ova mladost je bila, sad je i ostaće ambasador kulture ovog grada, države, Balkana i Evrope. Srećan je grad koji ima ovakvu mladost i ljepotu“, kazao je, između ostalog, Mijović.

Govoreći o uspjehu društva, Mijović je naglasio da su ove godine u Francuskoj osvojili 15 pehara, te da su takođe u ovoj godini osmislili dvije nove koreografije.

Bogatstvo pjesme, igre i tradicije večeras je sjedinilo sve prisutne, a talentovana mladost još jednom je pokazala zašto je njihovo društvo najbolje, ali i najbrojnije. Naime, „Alat“ ima preko 500 članova, koji su učesnici i brojnih humanitarnih akcija.

Večeras se publici predstavio i "Narodni orkestar" pod upravom Silvane Stevanović i pjevačka grupa „Nagorkinje“. Takođe, premijerno je izvedena „Hercegovačka svadba“ i „Gluvo glamočko kolo“.

Posebna zahvalnost iskazana je prema dugogodišnjim sponzorima, Gradu Trebinju, Elektroprivredi RS, HET-u, Elektro-Hercegovini, Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, porodici Aćimović, podrumu „Vukoje“, restoranu „Studenac“... Pored njih, u „Alatu" ističi zahvalnost i brojnim medijima, među kojima je i portal TrebinjeLive.

Uskoro više fotografija OVDJE