Jedan od najznačajnijih projekata u posljednjoj deceniji u opštini Herceg-Novi je izgradnja Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama, a dinamika  radova danas je bila u žiži medijske javnosti u gradu pod Orjenom.

turski ambasador u crnoj gori i gradonacelnik herceg novog dejan mandic

Prezentaciju je organizovala Opština Herceg-Novi i turski konzorcijum „Mass Gintaš“, a prezentaciji su prisustvovali ambasador Turske u Crnoj Gori Mehmet Nijaz Tanilir, predstavnici lokalne samouprave, kao i učesnici Projekta poboljšanja vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na području Herceg Novog.

„Ponosan sam što je izvođenje radova povjereno kompanijama iz Turske koje rade infrastrukturu koja je značajna za unapređenje životne sredine i razvoj turizma u ovom lijepom gradu, i ove firme iz Turske imaju našku podršku“, kazao je ambasador Turske Mehemt Nijaz Tanilir dodajući da ovaj  susret  doživljava vrlo značajnim ne samo sa aspekta povoda, već i u ime uspješne saradnje dvije zemlje, njihovog razumijevanja i povezivanja  kroz realizaciju konkretnog posla.

„Obezbjeđujući  prvo infrastrukturne uslove za razvoj turizma koji je među dugoročnim privrednim planovima našeg grada, ovim projektom  stvaraju se razvojne mogućnosti i perspektive  za buduće generacije“, kazao  je gradonačelnik Herceg-Novog Dejan Mandić ističući značaj realizacije ovog projekta u koji su uključeni Vlada Crne Gore, „Vodakom“,  KFW banka i „Dahlem“.

Pošto je  kompanija „Mass Gintaš“ projektovala postrojenje i obezbijedila avansnu garanciju od oko 880.000 evra,  radovi na izgradnji postrojenja počeli su 14. avgusta i sva kašnjenja u pripremi su nadoknađena. Na lokaciji bivše betonjerke „Prvoborca“ u Nemiloj radovi se odvijaju ubrzanom dinamikom. Rade se  iskopine i betoniranja ukupno četiri sabirna bazena za biološku razgradnju. Na prva dva sabirna bazena postavljene su podne betonske ploče i slijedi  građene zidne oplate, a pri kraju su iskopi na drugom paru bazena. Dopremljeno je i ugrađeno oko 270 tona armature i hiljade kubika betona. Bazeni su iskopani na dubini od sedam metara s  dimenzijama u osnovi 26x 60 metara.

 Angažovana je teška mehanizacija hercegnovske firme „Krušo-Niskogradnja“ čiji su radnici iskopali i prevezli oko  30.000 metara kubnih zemlje  na deponiju građevinskog otpada i šuta na Kamenom. U ovoj fazi radova angažovano je  ukupno 40-ak radnika, uglavnom za zemljane radove i transport. Nakon ove faze u naredna dva mjeseca biće angažovani novi podizvođači za izgradnju  10 objekata u funkciji sistema, te će se paralelno organizovati ekipe za elektroinstalaterske i mašinske poslove, kazao je Ivan Stamenković, glavni inženjer Mass/Gintaša na izgradnji postrojenja.

Da bi se kolektor zavšio do ljeta inteziviraće se radovi na izgradnji kolektora sa pumpnim stanicama na kojem se kasni u odnosu na ugovorene rokove.

Na današnjoj konferenciji za novinare pažnja je posvećena i analizi i preduzimanju mjera u cilju postizanja i inteziviranja radova na izgradnji kanalizacione mreže sa pumpnim stanicama koje su u kašnjenju.
Trenutno je na gradilištima uposleno 130 radnika, a neophodno je  da se pojačaju sa još ekipa i da radi ukupno 200 radnika, a što će se postići uvođenjem nove radne snage i novog podizvođača sa kojim su članovi menadžmenta juče u Beogradu, prije dolaska u Crnu Goru, razgovarali ali nisu mogli da sa njim potpišu ugovor jer im je potrebna saglasnost nadzornog organa /Dahlema/ koji je angažovan od strane njemačke KFW banke.

Dosadašnji podizvođač radova je ostala nikšićka firma „Semper“.