Idući u susret Svetom arhangelu Mihailu i slavi crkve Sv. arhangela Mihaila na Belavisti u srcu Herceg Novog, sinoć je u novootvorenom prostoru Parohijskog doma „Freska“ održano drugo po redu „Arhanđelovsko blagodarenje“ koje je okupilo veliki broj zvanica, vjernika, sveštenstvo, predstavnike lokalne vlasti, te diplomatski kor.

arhandjelsko blagodarenje belavista herceg novi

Nenad Vitomirović, novi predsjednik Crkvenog odbora Crkvene opštine Stari grad, u svom obraćanju je izrazio zadovoljstvo što je upravo mjesto sabora zvanica uoči Sv. arhangela Mihaila u novootvorenom prostoru „Freska“. „Ono sa čime posebno možemo biti ponosni je ovaj novootvoreni prostor sa kojim smo ujedno obogatili jedinstvenu ponudu grada“, rekao je Vitomirović i dodao da je njegov otac 1979. godine u sada novootvorenom prostoru imao fotografsku radnju.

Vitomirović je kazao da Crkvena opština Stari grad ima stalnu pomoć Mitropolije crnogorsko-primorske, lokalne vlasti i drugih kulturnih poslanika. On je napomenuo da plato ispred Parohijskog doma znači svim Novljanima i njihovim gostima jer su se ove godine organizovali koncerti, književne večeri, izložbe, druženja. Prema njegovim riječima, posebno su ponosni na objavljivanje prvog glasila hercegnovskih Crkvenih opština pod nazivom „Sava“, zatim organizovanjem sabornog krštenja, kao i sa teološkim večerima u toku vaskršnjeg posta u kojima je učestvovalo šest vladika.

Protojerej-stavrofor otac Radomir Nikčević, paroh crkve Sv. arhangela Mihaila, prisutnim je u svojoj besjedi prenio blagoslov mitropolita Amfilohija, a preko njega i blagoslov Sv. arhangela, kojem je i posvećen hram na Trgu Hercega Stjepana.

On je istakao da je Sv. arhangel Mihailo treća slava po brojnosti u srpskom narodu kome su preci posvetili veličanstveni hram u Herceg Novom. „Znate i sami da su Nemanjići slavili Svete arhangele Mihaila i Gavrila i da je manastir zadužbina cara Dušana kao i manastir kod Prizrena posvećen je njima, a zadužbina je takođe cara Dušana. Iako ima različitih mišljenja istoričara, ovdje je negdje postojao, još iz prastarih vremena, hram koji je bio posvećen Arhangelu Mihailu. Upravo zato se i grade takvi hramovi, da bi se dobilo nebesko pokroviteljstvo sveca i svetitelja, u ovom slučaju anđela nebeskog kojem je i posvećen ovaj hram“, rekao je otac Nikčević i dodao da prostor na Belavisti služi gradu Herceg Novom.

otac radomir nikcevic arhandjelovsko blagodarenje belavista herceg novi Otac Radomir Nikčević

„Crkva mora da uđe u sve ono što je interesovanje mladog čovjeka. Vidite i sami kako naša djeca robuju društvenim mrežama i kako su stalno na 'Tviteru' i 'Fejsbuku'. Mi ako ne budemo imali ljubavi, i ako im ne otvorimo mogućnost da budu u zajednici realnoj, onda će oni praviti imaginarne zajednice i sve više se otuđivati od nas, od svojih porodica, od sebe i Boga našeg“, napomenuo je on i dodao da su Novljani od mitropolita Amfilohija dobili dar u vidu monografije pod nazivom „Saborni Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici“, koju je lično potpisao mitropolit.

Svoju besjedu Nikčević je zaključio riječima da mitropolit mnogo voli i cijeni Herceg Novi, kao i da u njega često i rado dolazi. „Mi ćemo se i dalje truditi da budemo dobri domaćini našem mitropolitu, a njemu da Bog da snage kao što mu i očigledno daje da nosi breme svih nas“, poručio je otac Nikčević, blagoslovivši sve od gradonačelnika grada do onoga ko se danas u ovom gradu rodio.