Na području istočne Hercegovine stanje bezbjednosti je dobro, broj svih krivičnih djela je u padu, dok je najbolji pokazatelj rada policije podatak da je rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu 83,45 odsto, rekao je Srni načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/Trebinje Dragan Nosović.

policija republike srpske

Povodom Krsne slave MUP-a Republike Srpske - Svetog arhangela Mihaila, Nosović je ocijenio da će još efikasnijem radu policije uskoro doprinijeti obnavljanje postojeće i nabavka nove opreme.

Nosović kaže da je potvrda dobrog stanja bezbjednosti iz oblasti javnog reda i mira na području ovog centra to što je broj prekršaja od januara do oktobra ove godine manji za oko pet odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj krivičnih djela manji za oko šest odsto.

Nosović dodaje da je smanjenje broja krivičnih djela posebno izraženo kod krađa, teških krađa i razbojništava, odnosno da je broj krivičnih djela krađe manji za oko sedam odsto, teških krađa za oko 20 odsto, dok je broj razbojništava manji za oko 75 odsto.

On ističe da je ukupna rasvijetljenost prijavljenih krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta 92,28 odsto, dok nekadašnja problematika krađe vozila više ne postoji.

"Rezultat svakodnevnih aktivnosti policijskih službenika ovog centra je rasvjetljavanje 14 krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i dokumentovanje 13 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 56 lica od kojih je protiv 32 dostavljen izvještaj Tužilaštvu BiH", rekao je Nosović.

On je podsjetio da je zaplijenjeno ukupno 162 kilograma i 498,6 grama opojne droge "skank", sedam stabljika indijske konoplje, 323 komada sjemena kanabisa i 13,5 grama heroina.

Kada je riječ o privrednom kriminalitetu, Nosović kaže da je dokumentovano 20 krivičnih djela protiv 31 lica, te da su izvještajima obuhvaćeni direktori, članovi upravnih odbora i državni službenici.

"Ukupna materijalna šteta prouzrokovana ovim djelima je višemilionska", rekao je načelnik Centra javne bezbjednosti Trebinje.

Govoreći o istragama u vezi sa ratnim zločinima, Nosović kaže da je nastavljen kontinuitet rada iz prethodnih godina, te da su za deset mjeseci ove godine dokumentovana tri izvještaja protiv 11 lica za počinjene ratne zločine na području Mostara, Konjica i Tomislavgrada.

On je naveo da je na izuzetno visokom nivou saradnja sa ostalim bezbjednosnim agencijama, kako na nivou BiH, tako i sa policijama u okruženju, kao i sa građanima što rezultira dobroj bezbjednosti na području Centra.