Prve Međunarodne „Njegoševe večeri poezije“ završene su juče u porti crkve Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti gdje je, u organizaciji Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske promovisano najnovije dvotomno izdanje zanimljivih naslova „Njegoš kao vladalac“ i „Svjedočanstva Njegoševih savremenika“.

promocija svetigorinih knjiga u herceg novom

Djela je prije desetak dana objavio najveći i najpopularniji pravoslavni izdavač na Balkanu „Svetigora“ sa Cetinja. U prisustvu većine učesnika završne večeri „Njegoševih večeri poezije“, Nadežde Miroščenko, Elene Ivanove, Elke Agolove, Natalije Jenizarove, Natalije Čistjakove iz Rusije, Momira Vojvodića, Ilije Lakušića, Andrije Radulovića, Zorana Kostića iz Banjaluke, Gara Jovanovića, Aćima Višnjića, Ranka Jovovića, Blagoja Bakovića, o najnovijem izdanju svetigorinih naslova govorili su književni kritičar Želidrag Nikčević i pjesnik Budimir Dubak.

„Njegoša danas kada slavimo i govorimo o tom velikom jubileju, 200 godina od njegovog rođenja, je suštinski i zvanično u Crnoj Gori osporen. Njegoš je stradalnik bio za života, ali on strada i poslije smrti kao što nikad niko u našoj istoriji nije stradao. Rasturaju mu kosti, ruše grob, osporavaju mu jezik na kojem je sve napisao i koji je digao u nebesa. Osporavaju mu crkvu koju je služio i čiji je mitropolit bio. Dakle, osporavaju mu sve, a ’slave ga’“, kazao je Budimir Dubak i dodao da je Njegoš vječan i svevremen, te napomenuo da je u „Svjedočanstvu Njegoševih savremenika“ posebno mjesto zauzeo tekst mitropolita Amfilohija koji je, kako kaže Dubak, u kratkom tekstu najbolje protumačio Njegoševo djelo.  „Jednog dana sigurno zahvaljujući ovim bogom otkrivajućim mislima mitropolita i njegovim tumačenjima Njegoša mnogi će razumjeti da Njegoš pripada velikim ocima Hristovim jer je on sebe svojim bogoslovskim i svakim drugim znanjem smjestio u kontekst svekolikog hrišćanstva“, zaključio je Dubak uz napomenu da je dužnost budućih generacija da čitaju Njegoša.

Književni kritičar Želidrag Nikčević je u svom kazivanju postavio pitanja ‘Zašto nam je Njegoš toliko danas važan?’ i ’Zašto je ovaj njegov jubilej naša velika prilika i možda posljednja opomena za obnovu nacionalne poetske i kulturne samosvijesti Srba?’. „Ovi novoobjavljeni naslovi ‘Svjedočanstva Njegoševih savremenika’ pokazuju da je Njegoš bio čovjek od akcije, i da je svojim političkim i vladalačkim djelovanjem, te svojom briljantnom poezijom potvrdio da ne treba da ga nikad zaboravimo“, rekao je Nikčević i dodao da je baš Njegoš sa svojih 17-18 godina budio Srbe i pozivao ih da ostanu zajedno.

promocija svetigorinih knjiga u herceg novom

Nikčević je istakao i da su dva naslova koja su predstavljena Novljanima, ali i velikom broju gostiju ozbiljan doprinos naporu da smo mi Njegoševi nasljednici i da sve to treba da nas raduje ali i da nas zabrine. "Da li smo u stanju da ostanemo na duhovnoj i nacionalnoj visini i da pogledamo Njegošu u oči i da sve gledamo tim njegovim svetim očima?" zaključio je Nikčević..