Vina iz trebinjskog "Podruma Vukoje" poznata na svim kontinentima. Dobitnici više od 100 zlatnih medalja za kvalitet. Vina iz ovih vinograda išla i na bečki dvor.

zoran i radovan vukoje

Vina nastala od grožđa sa Carskih vinograda nadomak Trebinja, mikrolokaliteta sa kojeg su se u vrijeme Austrougarske monarhije ekskluzivno otpremala na bečki dvor, danas su zahvaljujući "Podrumima Vukoje" nadomak Trebinja, čiji su vlasnici otac i sin Zoran i Radovan Vukoje, dostupna i običnim ljudima, turistima i ljubiteljima božanske kapljice.

Za njih je berba 2013. bila jedna apsolutno uspješna iako su je okarakterisali umanjeni prinosi. Zahvaljujući izuzetnom kvalitetu same sirovine mogu se očekivati samo vrhunska vina, kakva smo i navikli iz proizvodnje "Podruma Vukoje".

Ovu godinu obiljeležili su veliki uspjesi ali i ogromna ulaganja. Prošireni su kapaciteti i u vinogradskom i turističkom pogledu. Zasađeno je novih pet hektara i dve nove sorte.

- "Podrumi Vukoje" već treću deceniju se bave ograničenom proizvodnjom vrhunskih vina i alkoholnih pića. Vinarija se oslanja na moderne tehnologije, kontrolisane procese fermentacije i tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim bačvama u podrumima osam metara ispod zemlje - kaže stariji Vukoje Zoran.

I kao kruna dugogodišnjeg rada i ulaganja stižu prestižne nagrade i priznanja. Pored činjenice da vinarija "Vukoje" posljednju deceniju važi za najbolju vinariju u BiH, od ove godine je zvanično i najbolja u jugoistočnoj Evropi. Proglašeni su na 11. regionalnoj konferenciji turizma i etno-gastronomije održanoj u beogradskom Sava centru. Ima dobrih vinarija iz Hrvatske, Slovenije, Grčke, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Mekedonije... ali pravi prethodnik svim njih i najbolja vinarija ipak dolazi iz Trebinja.

- Dobitnici smo više od 100 zlatnih medalja na svim sajmovima regiona (Beograd, Zagreb, Novi Sad, Split, Vršac...) kao i poznatim smotrama u Milanu, Briselu, Parizu, Ženevi, Pragu, Bergamu za kvalitet svojih proizvoda. U našem podrumu proizvedeno je i prvo penušavo vino u RS koje je rađeno tradicionalnom metodom kojom se prave najkvalitetnija penušava vina svijeta - dodaje Zoranov sin Radovan.

Otac i sin Vukoje su svojim trofejima, a i zlatnim medaljama nedavno dodali još šest zlatnih i srebrnih medalja dobijenih od najznačajnijem i oficijelno najvećem vinskom takmičenju "AC VIENNA" u konkurenciji 12.299 vina iz 39 zemalja.

Na taj način se osvajaju i nova tržišta, tako da je početkom ove godine, osim evropskog tržišta, vinarija "Vukoje" izvoz proširila i na azijski kontinent, a do kraja godine vina će se isporučivati i u Ameriku.