Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija predstavili su danas radne verzije ekonomske politike i budžeta za narednu godinu.

zeljka cvijanovic i zoran tegeltija ekonomska politika rs za 2014 godinu

Cvijanovićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakla da su ciljevi ekonomske politike za 2014. godinu povećanje privredne aktivnosti i rast zaposlenosti, kao i povećanje konkurentnosti privrede Srpske.

Ona je, predstavljajući radnu verziju ovog dokumenta, naglasila da je među ciljevima i borba protiv kriminala i korupcije, uz postojanje efikasnog i pravednog pravosuđa.

"Tu su i stabilnost javnih finansija i stvaranje uslova za smanjenje nelikvidnosti u privredi, poboljšanjepoložaja svih kategorija društva, unapređenje finansijskog sektora i evropske integracije, kao i jačanje regionalne saradnje", navela je Cvijanovićeva.

Ministar finansija Srpske Tegeltija rekao je da je budžetski okvir za narednu godinu 2,018 milijardi KM. "Planirani prihodi su 1.580.458.000 KM, dok su planirani rashodi 1.500.919.000 KM", rekao je Tegeltija.

Cilj ekonomske politike jačanje privrede i rast zaposlenosti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da su ciljevi ekonomske politike za 2014. godinu povećanje privredne aktivnosti i rast zaposlenosti, kao i povećanje konkurentnosti privrede Srpske.

Predstavljajući radnu verziju ovog dokumenta na konferenciji za novinare u Banjaluci, Cvijanovićeva je naglasila da je među ciljevima i borba protiv kriminala i korupcije, uz postojanje pravednog i efikasnog pravosuđa.

"Tu su i stabilnost javnih finansija i stvaranje uslova za smanjenje nelikvidnosti u privredi, poboljšanje položaja svih kategorija društva, unapređenje finansijskog sektora, te evropske integracije i jačanje regionalne saradnje", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, mjerama ekonomske politike treba, prvenstveno, obezbijediti rasterećenje privrede, ali i unaprijediti cjelokupan ambijent, da se uvaže zahtjevi socijalnih partnera, ali i različitih grupacija društva.

"Poboljšanja koja će donijeti te mjere treba da se reflektuju na ukupan društveni ambijent. To nisu mjere koje treba da podrže poslodavca, nego privredu, a to znači one koje su uposleni u privredni, odnosno društvo u cjelini", navela je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je precizirala da je novost u 2014. godini uvođenje neoporezivog dijela dohotka od 150 KM. "To je dobra mjera, jer podrazumijeva pomoć svakome ko privređuje i treba da isplati platu. Ona daje podršku bez obzira da li ste mali ili veliki i kojoj se vrstom privređivanja bavite", rekla je Cvijanovićeva.

Druga mjera, koja je jasno pozicionirana u ovom dokumentu, a usmjerena je na rasterećenje privrede, jeste reforma procesa fiskalizacije, koja se posebno odnosi na male privrednike, preduzetnike i zanatlije.

Sve ove mjere pratiće nova zakonska rješenja kada je riječ o porezu na dohodak, o multilateralnoj kompenzaciji, te o fiskalnoj odgovornosti.

"U programu našeg rada biće i zakon o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, u smislu da će naknada za korištenje prirodnih sredstva biti povećana sa 0,03 i 0,05 na 0,06 i 0,10 odsto", pojasnila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, rasterećenja privrede ne nose nikakva opterećenja na drugoj strani, odnosno nema povećanja poreskih stopa, uvođenja drugih poreza, kao što je to slučaj u zemljama okruženja.

Ona je dodala da su projekcije takve da se nastavljaju pozitivni trendovi rasta izvoza, rasta industrijske proizvodnje, čak i više nego u ovoj godini.

"Vlada Srpske je uspjela da obezbijedi povećanje penzija, kao i vraćanje plata za pet odsto. Uprkos svim najavama kako budžet ne funkcioniše, pokazali smo da je budžet apsolutno stabilan, da redovno izvršavamo svoje obaveze, a tako će i ostati", naglasila je Cvijanovićeva.

Socijalni partneri

socijalni partneri razgovor ekonomska politika rs

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović upoznala je socijalne partnere o radnim materijalima ekonomske politike i budžeta za 2014. godinu, koji će narednih dana biti razmatrani i analizirani na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta, te upućeni i liderima političkih stranaka koje sačinjavaju vladajuću koaliciju.

Vlada Srpske će nakon toga sačiniti konačan prijedlog ovih dokumenata i uputiti ih na razmatranje Narodnoj skupštini Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Sa predstavnicima socijalnih partnera danas su Banjaluci na odvojenim sastancima razgovarali Cvijanovićeva, ministar rada i borčako-invalidske zaštite Petar Đokić i ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija.

U razgovorima su učestvovali direktor sektora granskih udruženja Privredne komore Republike Srpske Pero Ćosić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Predrag Zgonjanin, predsjednik Boračke organizacije Pantelija Ćurguz, te predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih i nestalih lica Republike Srpske Nedeljko Mitrović.

Među učesnicima su bili i predsjednik Predsjedništva Saveza i organizacija ratnih vojnih invalida Srpske Dragan Vrhovac, predsjednik Organizacija amputiraca Srpske Željko Volaš i predsjednik Saveza logoraša Branislav Dukić.