U manastiru Rakovica kod Beograda danas je služen pomen NJegovoj svetosti blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu, koji je preminuo na današnji dan prije četiri godine.

patrijarh pavle

Liturgiju i pomen za patrijarha Pavla, koji je u narodu ostao upamćen po svom monaškom životu, blagoj naravi i smjernoj službi Bogu, služio je NJegovo preosveštenstvo episkop remezijanski Andrej, pomoćnik patrijarha Irineja, prenose beogradski mediji.

Episkop Andrej je rekao da je patrijarh Pavle bio monah i duhovni učitelj koji je svoj život shvatao kao pokloničko putovanje i posvetio ga molitvi i narodu.

On je dodao da je patrijarh Pavle uvijek imao vremena da sasluša probleme drugih, pruži im pouku, te da nikad nije odustajao od svoje čvrste vjere.

Patrijarh Pavle rođen je kao Gojko Stojčević 11. septembra 1914. godine u slavonskom selu Kućanci, kod Donjeg Miholjca. Diplomirao je 1942. godine na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, a zamonašen je u ovčarsko-kablarskom manastiru Blagoveštenje 1948. godine, kada je dobio monaško ime Pavle po apostolu ljubavi.

Za poglavara Srpske pravoslavne crkve izabran je početkom devedesetih godina, nakon što je tri decenije bio episkop na Kosovu.

Od 13. novembra 2007. godine patrijarh Pavle bio je na liječenju na VMA u Beogradu, a 8. oktobra 2008. podnio je molbu Svetom arhijerejskom saboru SPC da mu "zbog zdravstvenih razloga i nemoći" dozvoli da se povuče iz aktivne službe. Molba patrijarha Pavla na Saboru SPC 11. novembra 2008. nije usvojena.

Preminuo je na današnji dan 2009. godine u 10.45 časova u Beogradu, u 96. godini.

Po njegovoj želji, sahranjen je u manastiru Rakovica i počiva u porti kraj patrijarha Dimitrija, prvog poglavara obnovljene Patrijaršije.

U ovom manastiru je sahranjen i junak iz Prvog srpskog ustanka Vasa Čarapić, kao i neki od članova dinastije Obrenović, a tu je i spomen-ploča junacima balkanskih ratova. Za vrijeme sukoba u bivšoj Jugoslaviji u manastiru je izbjeglicama pružana pomoć.