Na današnjem sastanku predsjednika opštine Herceg Novi Dejana Mandića sa predstavnicima JP "Morsko dobro", Rajkom Mihovićem i Rajkom Radulovićem, razgovaralo se o ovogodišnjim aktivnostima na uređenju obale i planu za narednu godinu.

poginuo pjesak herceg novi

Prihodi u zoni morskog dobra u hercegnovskoj opštini do novembra 2013. godine iznosili su 600.000 evra od čega, po propisima, polovina sredstava pripada opštini na kojoj su sredstva i ubrana. I za narednu godinu predviđeni su slični prihodi. „Na današnjem sastanku usaglašeno je koja sredstva pripadaju opštini, a koja 'Morskom dobru' za finansiranje zajedničkih potreba“, rekao je nakon sastanka Mandić.

Dio sredstava koja pripadaju opštini koristi se za komunalne potrebe, održavanje čistoće i uređenje zelenih površina duž rivijere. Od ovih prihoda Opština će finansirati uređenje platoa oko spomenika kralju Tvrtku i rekonstrukciju šetališta Pet Danica od Milašinovića plaže na Toploj do restorana "Galeb" u Igalu. Ranije raspisan tender za izbor izvođača radova nije uspio zbog formalno-pravnih razloga i potrebno je raspisati novi. Sredstva, u iznosu od oko 300.000 evra, su obezbjeđena, i do početka sezone projekti bi trebali biti realizovani.

JP "Morsko dobro" će dio svojih sredstava koji njima pripadaju uložiti u uređenje obale po njihovim programima – objasnio je Mandić i naglasio da su se iz JP "Morsko dobro" opredijelili za uređenje prilično devastirane obale od Titove vile do Hotela "Centar Igalo" u Igalu. "I za ovaj projekat narednih dana će biti raspisan tender za izbor ponuđača za izradu projekta, a radovi će početi za godinu dana", zaključio je Mandić.

Nakon razgovora učesnici današnjeg sastanka obišli su dionicu Šetališta i plaže na području MZ Igalo. Zajednički stav je da se sva ulaganja u uređenje obale odvijaju, kao i do sada, po dogovoru, bez obzira na to što svaka strana može samostalno da odlučuje o svojim projektima.