Svečanom sjednicom Skupštine Grada Trebinja danas je obilježen 13. novembar, Dan oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu.

dan oslobodjenja trebinja u prvom svjetskom ratu svecana sjednica

Na današnji dan prije 95 godina u grad je umarširao 3. Bataljon 14. pješadijskog puka Timočke divizije oslobodivši ga od austrougarske okupacije.

Pozdravljajući prisutne odbornike, predstavnike javnog života Grada i goste, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević podsjetio na slavne dane naše istorije, te istakao značaj Trebinjaca u Prvom svjetskom ratu. On je napomenuo da ni sada nije poznato koja je tačno jedinica srpske vojske oslobodila Trebinje, ali da to sigurno nije bio 29.  Dobrovoljački puk srpske vojske, kako se to do sada mislilo. "Mile Tešanović, pukovnik Jugoslovenske narodne armije u penziji i dobrovoljac Vojske Republike Srpske, deponovao je druge podatke u Muzej Hercegovine, koje je dobio od pukovnika Petra Opačića, doktora istorijskih nauka. Prema tim dokumentima Trebinje je na današnji dan oslobodio 3. Bataljon 14. pješadijskog puka Timočke divizije. Nakon oslobođena u Trebinju je ostala samo jedna četa ovog bataljona, a drugi sastavi su upućeni prema Bileći. U srpskoj vojsci tokom rata nije postojao nikakav 29. Dobrovoljački puk, a pomenuti puk je u Trebinje došao tek nakon reorganizovanja srpske vojske i tu ostao do 1941. godine", rekao je Vučurević i dodao da mu je žao što ovi događaji nisu dublje istraženi, te da se nada da će se naći stručni ljudi koji je saopštiti stvarne činjenice.

dan oslobodjenja trebinja u prvom svjetskom ratu

On je posebno naglasio podatak da je odmah nakon izbijanja Prvog svjetskog rata počelo hapšenje Srba po Trebinju, te da je narod podnio najveće žrtve koje svjetskim silama u Prvom svjetskom ratu nisu bile dovoljno velike. "Svjetski moćnici su 1941. godine ponovo stavili naš narod u nova iskušenja. Scenario stradanja se nastavio i 1991. godine", rekao je Vučurević.

U svom ekspozeu gradonačelnik je podsjetio i na realizovane projekte, te na one koji će se tek uraditi.

Sjednici su prisutvovali, između ostalih, ratni gradonačelnik Božidar Vučurević, starješina Sabornog hrama otac Stevan Kovačević, predstavnici medija, direktori javnih preduzeća i ustanova, brojni gosti...

Važno je napomenuti da je za otadžbinu i konačnu slobodu u Prvom svjetskom ratu 130 trebinjskih rodoljuba položilo život.

Nakon sjednice položeno je cvijeće na sva gradska spomen obilježja. Na centralnom Spomeniku oslobodiocima Trebinja u Prvom svjetskom ratu, na gradskoj pijaci, cvijeće su položili gradonačelnik Slavko Vučurević, predsjednik Skupštine Slobodan Prtilo i potpredsjednik Skupštine Milka Butulija. Spomenik je, po sopstvenoj skici, podigao pjesnik Jovan Dučić 1938. godine.

dan oslobodjenja trebinja u prvom svjetskom ratu

dan oslobodjenja trebinja u prvom svjetskom ratu