Sad je sve jasno! Prema ocijenjivanju AWC – a, najznačajnijeg svjetskog takmičenja i jedinog priznatog od strane EU, "Podrum Vukoje 1982" najbolja vinarija u Bosni i Hercegovini!

najbolje vinarija u bih podrumi vukoje

AWC VIENNA je najznačajnije i oficijalno najveće svjetsko vinsko takmičenje koje je i zvanično odobreno od strane Evropske unije da organizuje vinska takmičenja u svrhu dodjele nagrada. Zahvaljujući najzahtjevnijim i strogo definisanim pravilima degustiranja i testiranja od strane međunarodnih enologa, vinskih stručnjaka, somelijera, gastronoma i vinskih publicista postavljeni su najveći standardi u ocjenjivanju kvalitete vina.

Među 12.299 vina iz 39 zemalja, koja su podvrgnuta ocjenjivanju u Federalnom Institutu i uredu za vinarstvo u Klosterneuburgu, vina "Podruma Vukoje 1982" nagrađena su sa šest zlatnih i srebrnih medalja. Nagrađena vina su Vukoje 30 syrah, Hercegovačka žilavka, Hercegovački vranac, Tribunia merlot; Tribunia cabernet sauvignon, Tribunia chardonnay.

AWC VIENNA 2013. dodjela nagrada i predstavljanje najboljih vinarija se održala 03.11.2013. u carskom ambijentu, Bečkoj gradskoj vjećnici pred 5.000 pozvanih vinskih stručnjaka

„To je bio pravi užitak, ocijenjivati i razgovarati o prekrasnim vinima proizvedenim od strane vinarije Vukoje u Trebinju, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina. Apsolutno izuzetni: Žilavka 2011 (nazvana po lokalnoj sorti), je vino punog tijela i pokazuje note limunovog ulje, lovorovog lista i ima mekanu kandiranu završnicu. Koji dragulji! Merlot 2007 iz linije Tribunia, tako svjež, tako bogat voćem i sa savršeno uravnoteženim kiselinama i vrhunskom završnicom – usta zalivena okusima trešnje, šljiva, puno minerala i dodira klinčića. Hercegovina danas postaje prepoznatljiva po proizvodnji jako dobrih vina a Vinarija Vukoje je zasigurno lider vinogradarstva i vinarstva u ovom regionu ...“ - rekao je jedan od najvećih vinskih sudija, poznati degustatator i vinski publicista, Darrel Joseph, dodavši kako apsolutno svi ocijenjivači nisu mogli sakriti oduševljenje ostalim nagrađenim vinima iz Vukoje proizvodnje posebno vrancem i syrahom koji je nova sorta u vinogradima vinarije Vukoje a već sa značajnim rezultatima.

Dodjeli nagrada je prisustvovao i g-din Maladen Filipović, šef predstavništva Republike Srpske u Beču.