Na tek završenom međunarodnom festivalu, 6. Repassage festu u Ubu (festival pobjedničkkih predstava državnih festivala zemalja bivše Jugoslavije), predstava "Boja krvi i ilovače" dobila je dvije nagrade.

predstava boja krvi i ilovace

Nagrade su za najbolju žensku ulogu -  Jasmina Mlaćo za ulogu Mikice i nagradu za najbolju mušku ulogu - Amel Ugarak za ulogu Zucija.

Ova predstava je rađena je u koprodukciji Kulturne scene "Male stvari" iz Trebinja i Teatra "Fedra" iz Bugojna. Pored ovih nagrada apsolutni je pobjednik ovogodišnjeg 41. festivala BiH u Bugojnu, kao i dobitnik nagrada "Mravac" za tekst i najbolju predstavu u cjelini na 38. Festivalu autorske poetike u Mostaru.

Predstava progovara o onim podmuklim, unutrašnjim, skrivenim bolima i mukama pojedinca sveukupno oblikujući ih u scensku igru.

U predstavi igraju: Amel Ugarak, Jasmina Mlaćo, Vesna Đurić/Ana Rudakijević, Suad Velagić, Sanel Ugarak, Jusuf Hozić i Ermina Musić.

Nakon uspješne koprodukcijske predstave „Čekajući Marčela” iz 2010. godine (koja se još uvijek igra), Teatar "Fedra" Bugojno i Kulturna scena "Male stvari" Trebinje nastavili su međusobnu saradnju, ispostavilo se, novim uspješnim zajedničkim projektom predstavom „Boja krvi i ilovače“ čiju je realizaciju finansijskom podrškom omogućila Američka ambasada u Sarajevu.

Predstava je rađena prema prethodno nagrađivanom tekstu Vahida Durakovića, a u režiji Željka Miloševića. Praizvedba ovog komada upriličena je 1. septembra 2012. godine u Bugojnu, a zatim i u Trebinju, poslije čega je nastavila svoj put po gradovima BiH i Srbije.  Planirana su i gostovanja u Hrvatskoj.