Danas se obilježava Dan primirja u Prvom svjetskom ratu u znak sjećanja na 1918. godinu, kad je u 11. novembra u 11 časova na snagu stupilo primirje.

primirje prvi svjetski rat

Međunarodni dan primirja u Prvom svjetskom ratu obilježava se u svijetu državnim manifestacijama koje se održavaju u znak sjećanja na 1918. godinu, kad je u 11. novembra u 11 časova na snagu stupilo primirje.

U čast Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, juče je u 16 časova sa Beogradske tvrđave, uz najviše vojne počasti i intoniranje himne, izvršena je počasna artiljerijska paljba sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Srbija danas kao državni praznik obilježava Dan primirja u Prvom svjetskom ratu. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić položio je vijenac na Grob neznanog junaka na Avali, a centralnu državnu ceremoniju kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svjetskom ratu predvodio je premijer Ivica Dačić.

- Srbija se u oba svjetska rata opredijelila za ispravnu stranu i potrebno je da u miru odlučno ojačamo njeno prirodno mjesto, mjesto koje ima u porodici ravnopravnih i ujedinjenih evropskih naroda, rekao je Dačić. Premijer je naglasio da je hrabrost boriti se za slobodu, da je to čast i vrlina, ali da je prema svim mjerilima Srbija previše dala u Prvom svjetskom ratu.

On je poručio da je obaveza svih da istraju na dostojanstvenom sjećanju na Prvi svjetski rat.

Na spomen kostrunicu vojnicima u Prvom svjetskom ratu na Novom groblju u Beogradu vijence su položile delegacije Vojske Srbije, zemalja saveznica u Prvom svjetskom ratu, ali i protivnica NJemačke i Austrije, kao i delegacije grada Beograda i boračkih udruženja.

Predsjednik Nikolić je uz najviše državne i vojne počasti položio lovorov vijenac na spomenik Neznanom junaku na Avali. Na vijencu, položenom uz intoniranje himne Bože pravde, napisano je: Junacima velikog rata ponosni potomci - predsjednik Republike Tomislav Nikolić. U delegaciji su bili i ministar odbrane Nebojša Rodić i načelnik generalštaba Vojske Srbije general LJubiša Diković.

Širom Srbije, predstavnici vlasti, udruženja građana i pojednici okupili su se u 11 sati kraj vojnih memorijala i mjesta stradanja iz Prvog svjetskog rata i polaganjem lovorovih vijenaca odali počast nevinim civilnim žrtvama i braniocima domovine.