Šahisti Herceg Novog i ove godine tradicionalno su obilježili prigodnim turnirom Dan opštine, kada su jedinice 10. hercegovačke brigade oslobodile grad od njemačkog okupatora pozivajući svoje šahovske prijatelje iz Trebinja, Bileće, Kotora, Tivta, na zajedničko šahovsko druženje.

turnir sah herceg novi

Od 2010. godine ovaj turnir igra se pod imenom „Memorijal Obrad Manojlović“, kao uspomena na legendu šaha ne samo Herceg Novog, već i šire, koji je preko 60 godina kao igrač, organizator, instruktor i sudija bio neponovljivi misionar u popularizaciji drevne igre, a ujedno uspomena i na jednog od najmlađih boraca Prve Bokeške brigade.

Obrad je čitavog života ostao vjeran idejama svoje mladosti, idejama svoje generacije koja je htjela da mijenja svijet idejama, borbe za slobodu, borbe za socijalnu pravdu, privrženih lijevih ideja i to je bila jedina dimenzija njegovog života koju je sa puno žara, temperamentno na sebi svojstven način, nosio i iskazivao do kraja svog bogatog životnog puta.

Druga dimenzija je bila igra koja život znači i daje zaborav za sve što se oko nas dešava, zadovoljstvo i onog koji ne zna šta ima i onog koji to uzaludno sniva, NjEGOVO VELIČANSTVO-ŠAH.

"Obrad je posljednji put bio u ulozi sudije u oktobru 2007. godine baš na ovakvom turniru, kada smo posljednji put bili zajedno posvećeni zajedničkoj ljubavi. Evo nas, po četvrti put se okupljamo, da se druženjem u igri i prisjetimo jedne izuzetne ličnosti", rekao je Stevo Katić, potpredsjednik opštine Herceg Novi na početku juče održanog turnira u hotelu „Adrija“ u Igalu.

Turnir je okupio 23 šahista iz Trebinja, Bileće, Kotora, Tivta, Herceg Novog i Rusije. U takmičenju pod pokroviteljstvo SO Herceg Novi poslije 9. kola po švajcvarskom sistemu prvo mjesto i pobjednički pehar osvojio je FIDE majstor Srđe Dragašević iz Herceg Novog sa 7 poena. Drugi je bio Božo Marić iz Trebinja koji je nastupio za ekipu Bileće sa 6,5 poena. Treće mjesto je pripalo Draganu Popadiću iz Tivta takođe sa 6,5 poena ali sa slabim Buholcom.

Nagrađeno je osam najboljih, a dodjeljena je i diploma za najboljeg mladog šahistu. Ona je pripala Danilu Tomiću iz Herceg Novog. Organizator je posebnim priznanjem nagradio FM Đorđa Konjevića iz Herceg Novog za doprinos hercegnovskom šahu, a nagradu je zbog njegove bolesti primio njegov sin Stevan.

Na ovom turniru takmičari iz Trebinja nastupili su za ekipu iz Bileće.

Plasman: Srđe Dragašević (Herceg Novi) 7, Božo Marić (Trebinje-Bileća) i Dragan Popadić (Tivat) 6,5, Goran Tomić (Herceg Novi) i Luka Kosorić (Tivat) po 6, Antun Vih (Kotor) i Vaso Petijević (Trebinje-Bileća) po 5,5, Srđan Čolić (Herceg Novi), Vladan Vujković (Kotor), Bojan Stanišić (Tivat), Miodrag Mitinović (Bileća), Juri Dolguljev (Rusija-Herceg Novi), Vukoman Cerović (Herceg Novi) po 5, Radonja Golubović (Herceg Novi) 4,5, Danilo Tomić (Herceg Novi), Milutin Perišić (Herceg Novi) i Radomir Zurovac (Bileća) po 4, Mašan Bubanja (Herceg Novi) 3, Ranko Rostović (Herceg Novi) 2,5 i Pavle Vasiljević 1 poen. FM Aleksandar Geler i Dragan Zorić iako su se prijavili nisu učestvovali na turniru.

Nagrade i priznanja uručio je Obradov sin Špiro Manojlović koji je odvojio svoja sredstva za novčane nagrade, a poslije turnira organiziovano je i druženje kod Jovice Babića, Novljani rodom iz Bileće koji je bio jedan od sponzora turnira.