Članovi Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/ sinoć su priredili posmatranje neba teleskopima za učenike Javne ustanove Osnovna škola ''Vuk Karadžić" Trebinje.

ucenici osnovne skole vuk karadzic posmatraju nebo teleskopima (1)

Prisutnih 60-ak učenika imalo je priliku baciti pogled kroz teleskope na Mjesec male faze nisko na nebu u sazviježđu Strijelca. Pored našeg najbližeg saputnika kroz kosmos u okularu su bili objekti dubokog neba: dvojne zvijezde, maglice i zvijezdana jata.

 ''Sa školom u Policama 'TAU' sarađuje od svog osnivanja redovno organizujući posmatranja tokom posljednje četiri godine. Zahvaljujući tome ova trebinjska osnovna škola ima daleko najveći broj učenika u čitavoj Republici Srpskoj koji su bili u prilici teleskopima prošetati zvijezdanim stazama. Takođe, u organizaciji TAU, u ovoj osnovnoj školi prije dvije godine gostovao je mobilni planetarijum iz Beograda te je i po tome ova škola jedinstvena", istakao je za TrebinjeLive Miro Ilić, predsjednik Trebinjskog  astronomskog udruženja.

Prema riječima Ilića, postoji mogućnost da planetarijum ponovo posjeti Trebinje, odnosno jednu od preostale dvije škole u gradu jer i sa njima, kako kaže, " TAU" sarađuje u organizovanju astronomskih posmatranja.