U okviru kulturne manifestacije „Dučićeve večeri poezije“ danas je u galeriji Hercegovačke Gračanice poznati srpski pjesnik Rajko Petrov Nogo održao besjedu na temu „200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša“.

rajko petrov nogo besjeda hercegovacka gracanica trebinje

U nadahnutoj besjedi Nogo je kazao da obilježavamo dva vijeka od rođenja stožernog srpskog pjesnika čiju krupnu godišnjicu potapa zvanična tišina. „Nekadašnji greben za pokosovski zbeg, a današnja zvanična Crna Gora, svakojakim 'novim čitanjem' Njegoša krivotvori, a falsfikujući njegove reči zapravo ga se odriče. Odričući se zvanična, u kojoj je nekoć, nad prahom oca vaskrsle Srbije iz mrtvijeh Srbe dozivao, i dozvao, ćuti kao zaliven. Kao da sve ovo nje ni ne tiče. A šta i da kažu koji Kosovo predaju, a pričaju da ga izbavljaju. Kosovo gde su rođena i crkva i država, gde smo svi rođeni. Srbi su do sada imali dva mesta rođenja: prvo na Kosovu, a drugo gde se ko slučajno rodio. U opštem pometeniju, mnogi su bez oba ostanuli. Ako ostanemo i bez Njegoša – koji je ’sev munje naše u čovečanstvu, u Kosmosu’, koji je i kosovski zavet i Obilića obnovio, i tako nas kao narod oktroisao, mi ćemo se pogubiti i prosuti“, rekao je između ostalog Rajko Petrov Nogo.

„Dučićeve večeri poezije“ nastavljaju se večeras izložbom akvarela, crteža i slika trebinjskog umjetnika Ljubomira Ljuba Milojevića u Muzeju Hercegovine sa početkom u 18. 00 sati.

Za 20.00 časova, u trebinjskom Domu kulture, predviđeno je tradicionalno pjesničko veče „Na Dučićevom putu…“, gdje će učestvovati dosadašnji laureati „Dučićeve nagrade“ i nagrađeni pjesnici između dvije manifestacije.

Trodnevna manifestacija završava sutra pozorišnom predstavom “Poslednja pesma”, u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta iz Beograda.