Fatima Ramović (65) iz Nevesinja jedna je od rijetkih žena koja je preko stotinu puta darivala krv, zbog čega je ove godine postala nosilac najvećeg opštinskog priznanja – Plakete Svetog Dimitrija.

fatima ramovic davalac krvi nevesinje

Dobrovoljni davalac je, kaže, postala neplanirano prije više od četiri decenije, kada je majci spasila život. „Ta 1970. godina ostala mi je duboko u sjećanju, jer sam bila primorana da dva puta u jednoj sedmici darujem krv bolesnoj majci kojoj su se ljekari borili za život i shvatila šta to znači“, objašnjava ona.

U to vrijeme, kaže,  nije bilo organizovanih darivanja najdragocjenije tečnosti, pa je veliki problem predstavljalo naći davaoca sa istom krvnom grupom, ali se Fatima odlučila na rizik da u sedam dana dva puta bude davalac, na šta je kasnije bila veoma ponosna, jer je njena majka, nakon  komplikovane operacije, živjela još osam godina.

Fatima navodi da nikada nije bila u bolničkoj postelji, a i danas je zdrava kao i prije četrdeset godina kada se odlučila da se priključi tada malobrojnoj koloni humanista.

„Budući da govorim iz ličnog iskustva, preporučujem svim mladim ljudima da budu davaoci krvi, ako ni zbog čega, ono zbog osjećaja da su nekome spasili život, a to je velika stvar“, kaže Fatima.

Svi zdravstveni radnici u nevesinjskoj bolnici znaju ko je Fatima, za koju kažu da je ponos Nevesinja ali i čitave Hercegovine, jer je ova plemenita žena znala doći da da krv u bilo koje doba dana i noći, a često i pješice, kada Bolnica ne bi mogla obezbijediti vozilo.

fatima ramovic

I tokom ratnih godina Fatima Ramović je ostala u Nevesinju, darujući krv, a da nikada nije pitala ni za ime niti za nacionalnost onoga ko će je primiti.

„Krv ne poznaje ni vjeru ni naciju, a na to nisu gledali ni moji Nevesinjci kada su mene u ratu čuvali i pazili“, dodaje na kraju Fatima.

Iako je u penziji ne odustaje od svojih humanih aktivnosti i činiće to, kaže, dok je bude služilo zdravlje.

Fatimi Ramović je, povodom Krsne slave grada Nevesinja Svetoga Dimitrija, uručeno najveće opštinsko priznanje – Plaketa Svetoga Dimtrija, zajedno sa njenim sugrađanima Dejanom Dragoviće, juniorskim vicešampionom Evrope u kik boksu i Danielu Vujadinoviću, najboljem studentu stomatologije u Foči.