Prestižna knjižara „SO“ u Herceg Novom, vlasništvo Viktorije i Nikole Malovića, po tradiciji svakog drugog petka po završetku Sajma knjiga u Beogradu organizuje „Čajanku“ knjizi u čast.

cajanka knjizara so herceg novi

Po deveti put sinoć je znatiželjnim čitaocima predstavljen dio onoga što je bilo prezentovano od strane izdavača na 58. međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu. To su najnoviji naslovi poznatih izlagača i kuća, a na ovoj "čajanki" pored mnogih novih naslova koji su stigli iz Beograda posjetioci imaju mogućnost da se posluže sa više vrsta čajeva, a služene su i priganice koje je vlasnica knjižare napravila po receptu poznatog "Srpskog kuvara" iz 1929. godine. „Ovdje imamo za svakoga ponešto“, kazao je u svom obraćanju vlasnik knjižare pisac Nikola Malović i dodao da Srbija i Beograd Herceg Novi smatraju svojim gradom na moru. „I Novljani sa posebnim osjećanjima vide svoje veze sa Beogradom. Kao što Peraštani dva ostrva u neposrednoj blizini doživljavaju svojom teritorijom tako i Beograđani doživljavaju Herceg Novi organskim dijelom svoje teritorije.To je tako ma šta oficijalna politika činila i mislila“, istakao je Malović i dodao da je knjižara otvorena ne samo za građane Herceg Novog, već i za čitaoce regiona. "Jedan od naših redovnih korisnika je poznati majstor esperanta Simo Milojević koji iz rodnog Trebinja često zbog knjige stigne do nas. To je čovjek koji je do te mjere posvećen novim naslovima i svoje redovne boravke u Herceg Novom koristi za obilaske naše knjižare“, dodao je Malović i napomenuo da „čajanku“ održavaju onda kada nabave naslove i kada vide da čitaocima mogu ponuditi dio onoga što je Sajam predstavio.

 „Ovom čajakom su približeni brojni naslovi ljudima koji nisu bili u mogućnosti da odu na Sajam i pogledaju dio tih naslova, i ako imaju novca da ih kupe. Kao i na Sajmu i ovdje je ponuda raznovrsna i čovjek se uvijek potrudi da nabavi baš ono, kako bi se reklo, u trendu, tj. ono što je traženo i kvalitetno“, rekla je pjesnikinja Snežana Vukićević Čvoro i dodala: "Ponosna sam što je Malović u svom izboru izabrao i moj naslov, novu knjigu, 'Anđelija Crne Gore'. Ova zbirka je zasnovana na motivima epske poezije ali to nije epska poezija. To je moja poezija kojoj je uzor epska poezija, i Ministarstvo kulture Crne Gore je odabralo kao jedan od projekata za finansiranje“, istakla je Snežana Vukićević Čvoro koju smo zatekli na „čajanki“. On napominje da je od šest svojih zbirki pojezije posebno ponosna na dvije, „Anu Balkansku“ i zbirku „Anđelija Crne Gore".

Na prezentaciji novih knjiga sa Sajma u Beogradu u knjižari „SO“ bila je i Marina Jovićević, generalni konzul Republike Srbije u Herceg Novom.