Ruski novinari i direktori turističkih agencija iz Moskve večeras su posjetili najbolju vinariju u jugoistočnoj Evropi, Podrume "Vukoje".

rusi u vinariji vukoje

U ugodnom ambijentu turisti su upoznati sa procesom pravljenja najboljih hercegovačkih vina, te sa čuvenim podrumima vinarije. Direktor Podruma "Vukoje" Radovan Vukoje, pozdravljajući prisutne, istakao je da se vinarija već 31 godinu bavi proizvodnjom vina, te da su kapaciteti podruma 550.000 litara, a na godišnjem nivou se proizvede oko 150.000 litara. "Vinarija se oslanja na moderne tehnologije, kontrolisane procese fermentacije i tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim 'barrique' bačvama u podrumima 8 metara ispod zemlje. Proizvodnja je isključivo usmjerena na kvalitet što pokazuju i mnogobrojna priznanja iz zemlje i inostranstva", rekao je Vukoje.

Rusima je podrum predstavila somelijer vinarije. Svoje oduševljenje nije krio ni vlasnik Turističke agencije "Kuk" iz Sarajeva, mr Vaso Bosiljčić, koji je, zajedno sa Jelenom Dobrovoljskom vlasnicom agencije "Sedam tur" iz Moskve, organizovao turistički obilazak Trebinja. "Vukoje je poznat, priznat, nagrade sve diže. Rusi su na njega već navikli. Osjetili su njegovo vino i priroda je bila da on bude prvi jer je i najbolji", rekao je Bosiljčić i dodao da će Jelena sa predstavnicima turističkih agencija iz Rusije raditi program za BiH, Srbiju i Makedoniju.

"Pored 'Vukoja' posjetićemo Hercegovačku Gračanicu i centar grada. Želim da napomenem da ovo nije prva posjeta, i da ćemo u narednom periodu raditi izlete koji će biti u kratkim verzijama, tako da će se u toku dana uvijek doći i u Trebinje i posvetiti mu pažnju", dodao je Bosiljčić i napomenuo da mediji i Turistička organizacija moraju da se uključe u još bolju prezentaciju raznolikih potencijala grada.

O Vinariji "Vukoje" samo riječi hvale ima i Jelena Dobrovoljska. "Drugi put sam u ovom predivnom gradu. Nažalost večeras smo stigli dosta kasno, ali biće prilika da ga još bolje upoznamo. Vinarija 'Vukoje' je nešto što nisam nigdje gledala, jednostavno nemam riječi", kazala je Dobrovoljska i dodala da želi procvat vinariji, te da će se truditi da u turističke ture uvrste i Trebinje, a samim tim i Vinariju "Vukoje.

Nakon obilska podruma gosti su degustirali vina, a zatim i tradicionalnu hercegovačku hranu. Ruski novinari, koji su takođe bili u obilasku, obećavaju reportaže o Trebinju i vinariji.