Dodjelom „Dučićeve nagrade“ crnogorskom pjesniku Ranku Jovoviću i Svečanom akademijom „Ne okreći od mene glavu, Gospode“, u čast dobitnika nagrade, večeras je u Trebinju počela jedna od najprestižnijih kulturnih manifestacija Republike Srpske, „Dučićeve večeri poezije“.

duciceve veceri poezije trebinje 2013

Pozdravljajući prisutne pjesnike, javne ličnosti, mnogobrojne građane, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je istakao značaj Dučića i ove manifestacije, te napomenuo da se uz "Dučićeve večeri" na jedan novi način oblikovalo Trebinje i Hercegovina. "Istovremeno, od 2000. godine, kada se Dučićev zemlji prah smirio na  Crkvini pod svodom Hercegovačke Gračanice, u našoj književnoj biografiji nisu samo na jedan novi način markirana tri znamenita pjesnička vrha, Lovćen, Stražilovo i Crkvina, nego smo došli do jedne nove prilike da češće budemo zajedno, da se bolje razumijemo i da se uzalud ne dozivamo kao da nas dijeli sedam gora i sedam mora", rekao je Vučurević i dodao da je došlo vrijeme kada je među ljudima sazrela svijest da se bez kulture ne možemo pomjeriti ni milimetar naprijed, makar nam svi vjetrovi gurali leđa.

duciceve veceri poezije trebinje

"Razmišljamo kako da 'Dučićeve večeri poezije' razvjenčamo od svih državnih institucija i da ih osmislimo i trajno usadimo na samodržive, kulturne i ekonomske temelje. Osjećamo da je to muguće jer znamo šta nam je Dučić vraćajući se posljednji put u domovinu donio i darovao. Ne mislim samo na njegovu biblioteku, njegove umjetničke zbirke, na njegove brojne darove ovome gradu, nego na činjenicu da je Dučićevo prisustvo, ispod velikoga brega Leotara kako je on govorio, Trebinju donijelo jednu novu svježinu, ugled i prestiž među drugim gradovima", dodao je gradonačelnik i zaključio da "Dučićeve večeri poezije" traže svoj novi lik i samoodrživost, te da od iduće godine neće biti dvije manifestacije nego samo jedna, gdje će "Dučićev dan" biti dio "Večeri".

U besjedi o  pjesniku - dobitniku nagrade, kazivao je Želidrag Nikčević. "Ako je pjesma sloboda i ako je srpska lirika u stvari etika srpskog jezika, onda se na granici ovih strogih jednačina može govoriti o Ranku Jovoviću, pjesniku čija duga avantura efektno povezuje jeres i pomilovanje, bunt i skučenost.

zelidrag nikcevicU svakom tom aspektu lirika Ranka Jovovića prožeta je etičkom dimenzijom i istovremeno ona je po samoj svojoj prirodi toliko ranljiva, toliko sirovita da se na svakom koraku javlja sveopšta dugoverzija", rekao je Nikčević i dodao da Jovović svjedoči svojim životom isto kao i svojim stihovima.

"Jovovićeva pjesma neopozivo je slobodna i bavi se onim što je najprimitivnije i najkrhkije, bez kompromisa sa malograđanskom fantazijom", napomenuo je Nikčević i dodao da je u pjesništvu Ranka Jovovića Crna Gora privilegovan objekat, a njeni stanovnici promiču u mitskoj paradi sagledani iz najapsurdnijih uglova. "Ranko Jovović je veliki majstor lirskog i političkog neorealizma. Nepotkupljivi popisivač čije će anekse na srpskoj bilji morati da uzme u obzir svaka buduća analiza", istakao je Nikčević.

Prisutne je zatim pozdravio i Ranko Jovović.

U kulturnom dijelu Akademije stihove su kazivali Nebojša Kundačina i Biljana Đurović - glumci Narodnog pozorišta Beograd, uz pratnju Hora "Banjalučanke" pod upravom dirigenta Mladena Matovića. Pored njih, nastupili su sopran Dunja Simić i mecosopran Ana Simanić iz Banjaluke uz klavirsku pratnju Dunje Marković, te Gudački kvartet i studenti četvrte godine glume Akademije umjetnosti Univerziteta Banjaluka, u klasi Jelene Trepetove Kostić.

duciceve veceri poezije trebinje 2013

Akademiji je prethodilo druženje pjesnika i učenika Gimnazije "Jovan Dučić" i promocija kataloga "Jovan Dučić u diplomatiji" u trebinjskoj gimnaziji.

Sutra, drugog dana „Večeri“, u Hercegovačkoj Gračanici na brdu Crkvina iznad Trebinja, služiće se Sveta liturgija i pomen slavnom pjesniku, a zatim, u zadužbini Branka Tupanjca, u 10.30 časova, održaće se izložba "17 vijekova Milanskog edikta" na temu "200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša", gdje će besjediti Rajko Petrov Nogo.

Istog dana u večernjim satima u Muzeju Hercegovine, u starom jezgru grada, priređuje se izložba akvarela, crteža i slika trebinjskog umjetnika Ljubomira Ljuba Milojevića, a u Domu kulture u 20.00 časova počinje tradicionalno pjesničko veče "Na Dučićevom putu...", gdje će učestvovati dosadašnji laureati „Dučićeve nagrade“, Rajko Petrov Nogo, Milosav Tešić, Miroslav Maksimović, Đorđo Sladoje, Ranko Jovović, te nagrađeni pjesnici između dvije manifestacije, Gojko Đogo, Vladimir Jagličić, Želidrag Nikčević, Milica Bakrač, Ranko Risojević, Radomir Uljarević, Blagoje Baković i Novica Telebak.

„Dučićeve večeri poezije“ završavaju se u nedjelju, 10. novembra, predstavom "Poslednja pesma" o posljednjim Dučićevim danima, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda. Početak je u 20.00 časova.

duciceve veceri poezije trebinje 2013