Svetom arhijerejskom liturgijom i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje za stradale u proteklom ratu, u Nevesinju je danas počela proslava krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ i Dana opštine Nevesinje - Mitrovdana.

krsna slava borsa i dana opstine nevesinje

Nakon službe u hramu Voznesenja Gospodnjeg, umirovljeni episkop Atanasije podsjetio je na ponosni narod Nevesinja, koji je u presudnim trenucima pokazao junaštvo i čojstvo u odbrani ove, ali i drugih hercegovačkih opština.

"Ono što posebno odlikuje Nevesinjce je skromnost koju su pokazali i tokom proteklog rata ne pripisujući samo sebi zasluge tokom Mitrovdanskih ofanziva, kada je ovaj kraj napao znatno nadmoćniji neprijatelj, već su uvijek ukazivali na hrabrost i pomoć saboraca iz susjednih opština", rekao je vladika Atanasije.

On je naglasio da je Nevesinje malo, ali ponosno mjesto čiji je zaštitnik Sveti Dimitrije. "Hvala Bogu ovaj grad mu se odužuje na veoma lijep način i prigodnim svečanostima", istakao je episkop Atanasije.

On je napomenuo da su Srbi narod koji ima nadu i vjeru, te da ih odlikuje junaštvo i čojstvo, istakavši da je junaštvo braniti se od drugoga, a čojstvo braniti drugoga od sebe.

Episkop Atanasije je poručio vjernicima da nastoje da u djeci njeguju hrišćanski pravoslavni duh, a ne da se priklanjaju onima koji licemjerno govore o pravdi i slobodi i onima koji tiranišu svijet.

Nakon Svete arhijerejske liturgije položeno je cvijeće na spomen-kosturnicu na Gvozdu, gdje su pohranjeni posmrtni ostaci neidentifikovanih lica sa područja Hercegovine koji su stradali u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine.

Proslavi krsne slave BORS-a prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, delegacije predsjednika Srpske, Vlade, Narodne skupštine Srpske, Boračke organizacije, te porodice poginulih i nestalih, kao i predstavnici susjednih istočnohercegovačkih opština.