Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić istakao je da su mitrovdanske ofanzive postale sinonim herojstva i borbe za slobodu, koje Nevesinje uzdiže na pijadestal na koji se uzdižu samo najbolji.

nevesinje mitovdanske ofanzive godisnjica

Prisustvujući obilježavanju Mitrovdana - krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ i godišnjici mitrovdanske ofanzive u Nevesinju, Đokić je ponovio da je Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova srpskog naroda odlučio da ove godine po prvi put ustanovi da se mitrovdanske ofanzive uvrste u kalenar najznačajnijih događaja.

Ministar Đokić je naveo da je to 21. događaj koji ima karakter republičke manifestacije.

"Mitrovdanske ofanzive od 1992. i 1994. godine obilježavamo kao dane velike vojničke pobjede srpskog naroda i naroda Hercegovine", rekao je Đokić, podsjetivši da su u proteklom ratu na području opštine Nevesinje poginula 463 borca.

Ističući da su mnogi od njih stradali upravo u mitrovdanskim ofanzivama, Đokić je istakao da su nevesinjski borci iskazali svoje veliki herojstvo, jer nikada nisu poklekli pred mnogo nadmoćnijim neprijateljem.

"U čast tih pobjeda odlučili smo da zajedno sa Boračkom organizacijom Republike Srpske i opštinom Nevesinje ovaj dan obilježimo na dostojanstven način", rekao je Đokić, obraćajući se ispred spomen obilježja posvećenog nevesinjskim borcima na Gvozdu.

On je poručio da je obaveza svih u Republici Srpskoj da vječno pamte i posjećuju mjesta stradanja srpskih junaka, da pominju njihova imena i da im budu zahvalni što su u temelj Srpske ugradili svoje živote.

U prvoj mitrovdanskoj ofanzivi poginula su 42 borca Nevesinjske brigade, a oko 750 ih je teže i lakše ranjeno. Neprijateljski gubici su bilo i do 700 boraca.

U drugoj mitrovdanskoj ofanzivi poginula su 23 borca, a 140 ih je ranjeno, dok je neprijatelj ima oko 350 poginulih.